Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Lokalne vlasti u Drvaru bez obrazloženja ne žele dati Crkvi dozvolu za gradnju

Objavljeno 15.04.2019. 20:40

Srpske vlasti u općini Drvar u zapadnom dijelu BiH odbile su izdati Katoličkoj crkvi dozvolu za gradnju objekta za humanitarne i karitativne djelatnosti na zemljištu u njihovom vlasništvu, koje joj je ranije pripadalo pa bilo nacionalizirano, što u tamošnjoj župi ocjenjuju nastavkom višegodišnje politike širenja nesnošljivosti prema Katoličkoj crkvi i katolicima.
Prema priopćenju župe sv. Josipa u Drvaru, krajem prošle godine uputili su općinskim vlastima službeni zahtjev, priloživši svu traženu dokumentaciju i plativši sve potrebne pristojbe za izdavanje urbanističke suglasnosti za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta u vlasništvu Župe za humanitarne, karitativne i druge djelatnosti. 

Takav zahtjev općina Drvar je početkom ovog mjeseca odbila, izdajući rješenje dva mjeseca nakon zakonskog roka, u kojemu nisu naveli obrazloženje za to.
Katolička župa u Drvaru nazvala je to nastavkom ‘višegodišnje politike širenja vjerske nesnošljivosti prema Katoličkoj Crkvi od strane lokalnih vlasti u Drvaru’.
Većinu u Drvaru čine Srbi, dok su Hrvati katolici uglavnom prognanici iz brojnih općina u BiH, koji su tamo nastanjeni nakon završetka rata 1995. godine.
U priopćenju iz Župe Drvar navodi se i kako Katolička Crkva već više od 20 godina ima problem s lokalnim vlastima i oko iznalaženja lokacije za izgradnju crkve, budući da se od 1995. svi vjerski obredi za katolike vrše u zgradi nekadašnjeg Sokolskog doma.
To ‘privremeno’ rješenje traje već 24 godine, a zgrada improvizirane crkve, koja je u općinskom vlasništvu, u međuvremenu je toliko propala i oronula da je postala opasna po zdravlje i život vjernika koji se tamo okupljaju, napose za nemali broj djece, navodi se u priopćenju.
Pojašnjava se da nisu pomogli niti brojni dopisi banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice, župnika i vjernika na adresu načelnika općine i općinskog vijeća. Lokalna vlast smatra kako katolička crkva nije predviđena po važećem regulacijskom planu iz 80-ih godina prošlog stoljeća, te da za donošenje novog regulacijskog plana Općina Drvar nema novca.
Župa upozorava, međutim, kako u Drvaru u posljednjih 20 godina nelegalno niču brojni privatni objekti mimo regulacijskog plana, što za lokalne vlasti ne predstavlja nikakav problem.
Navode kako je ‘ovakva protuzakonita i ponižavajuća odluka općinskih službi u Drvaru posljedica političkog pritiska s viših razina’, no poručili su kako katolička župa neće odustati od potraživanja svojih prava te su najavili podnošenje žalbe Ministarstvu graditeljstva, obnove i prostornog uređenja Hercegbosanske županije kako bi se ispravila nepravda prema drvarskim katolicima.


Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je župnik Župe svetog Josipa u Drvaru, don Davor Klečina, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - don Davor Klečina

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.