Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Kako prijeći iz daytonske u briselsku fazu tj. od postkonfliktne stabilizacije do punopravnog članstva u EU

Objavljeno 12.04.2019. 17:37

Drugog dana znanstvenog skupa "Europski ustav za BiH" održanog sredinom ožujka u Neumu, na trećem panelu govorilo se o temi "Kako prijeći iz daytonske u briselsku fazu tj. od postkonflitne stabilizacije do punopravnog članstva u EU: na koji način unaprijediti demokratski okvir i ojačati stabilnost BiH.
Moderatori posljednjeg panela konferencije "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“, bili su Borjana Krišto i Lidija Topić.
O temi "Kako prijeći iz daytonske u briselsku fazu tj. od postkonflitne stabilizacije do punopravnog članstva u EU: na koji način unaprijediti demokratski okvir i ojačati stabilnost BiH, govorili su: prof. dr. Mile Lasić, prof. dr. Mato Arlović, prof. dr. Zvonko Miljko, prof. dr. Jure Zovko, prof. dr. Mladen Ančić i prof. dr. Ugo Vlaisavljević.
Posljednji panel skupa otvorio je prof. dr. Mile Lasić koji je govorio o temi: "Zašto su do daljnjega ustavne reforme u BiH mission imposible?" 

Profesor Lasić je naglasio i proturječnosti u ustavnom tekstu, kako kaže, konsocijacija je nužna prelazna metoda koja vodi do većinske demokracije. Princip jedan čovjek jedan glas, po mišljenju prof. Lasića vodi do stanja kaosa u kojem se sada nalazimo kao društvo.
Uspostava dijaloga je ključna, kazao je prof. Lasić, naglasivši kako su i na ovu konferenciju svi pozvani, ne samo Hrvati, ali se nisu odazvali, naglasio je sa žaljenjem.
Ustavno uređenje konstitutivnosti naroda i manjina BiH, tema je o kojoj je govorio  dr. sc. Mato Arlović ustavni sudac RH, koji je svoje izlaganje usmjerio prema  kristalizaciji temeljnih pojmova ustavnoga prava.
Prof. dr. sc. Zvonko Miljko govorio je o temi: Europski, američki ili nepisani Ustav Bosne i Hercegovini. Nacionalno pitanje je ključ za riješenja svih pitanja, upozorio je profesor komparirajući europske i svjetske referentne primjere.
Prof. dr. Jure Zovko izlagač na temu: Kako osigurati ustavna prava naroda na jednakosti - europske paradigme za BiH, došao je do zaključka kako je trenutno Federacija Bosne i Hercegovine zapravo 'sukob civilizacija', a put za bolju i funkcionalniju državu i društvo je uvažavati drugoga kako bi mogli ostvariti vlastitu slobodu.
Prof. dr. Mladen Ančić govoreći o tome može li BiH postati „dovršena država“ izgledi za postizanje političkih sporazuma, posebno je naglasio povijesno naslijeđe te naglasio kako je promjena političke dinamike moguća tek onda kad se promijeni retorika najvažnijega vanjskog aktera.
Poslijednji panel dvodnevnoga skupa zatvorio je prof.dr. Ugo Vlaisavljević koji je govorio  na temu: Nalaže li ''europski ustav'' da se bosanskohercegovačke nacije pretvore u etničke grupe čiji je sukob postavljen ''izvan zakona''. Naglasio je kako je potrebno donijeti promjenu ustava u Bosni i Hercegovini kako bi sva tri konstitutivna naroda, i ostali, ostvarili svoja prava.


Na priloženim poveznicama poslušajte sva izlaganja s trećeg panela.


Radio HB - Europski ustav za BiH - 3. panel - I. dio


Radio HB - Europski ustav za BiH - 3. panel - II. dio


Radio HB - Europski ustav za BiH - 3. panel - III. dio

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.