Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Obilježeno 27 godina od stradanja Hrvata na Kupreškoj visoravni

Objavljeno 10.04.2019. 16:51

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima obilježeno je 27 godina od stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni u organizaciji općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Na spomen obilježjima Suho Polje, Kupreško Polje, kao i na Spomen obilježju vukovarskim braniteljima na Kupreškom polju, te na križu na groblju ispred Crkve Svete obitelji u Kupresu stradalim braniteljima i poginulim hrvatskim civilima na Kupersu počast su odali predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić s ministrima u Vladi Hercegbosanske županije Stipanom Šarcem i Darinkom Mihaljevićem, te brojna izaslanstava iz županije, susjednih općina i županija i Republike Hrvatske.

Prigodnu molitvu održao je fra Mario Ostojić, vojni kapelan u vojarni „Ante Bruno Bušić“ u Livnu. 

U sklopu programa „U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu“ u crkvi Svete Obitelji u Kupresu služena je i sveta misa za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni. 

S pripremama za obranu Kupresa, Hrvati su počeli u rujnu 1991. kada je osnovan krizni štab. Mjesec dana kasnije iz njegovog je sastava izdvojen Operativni štab TO, koji je radio tajno do izbijanja rata. Od dragovoljaca su potom osnovane postrojbe po hrvatskim selima i gradu, koje su u studenom 1991. prerasle u Kuprešku bojnu, jačine 569 vojnih obveznika.
Stanje u Kupresu jako se je pogoršalo u drugoj polovini ožujka 1992. Srbi su 22. i 23. ožujka iselili žene i djecu iz Kupresa u Šipovo, Banju Luku, Beograd i Vojvodinu. To je bio poziv i Hrvatima da učine isto. Tako su hrvatske žene i djeca iseljene u Zagreb, Trogir i Baško Polje.
Krajem ožujka 1992. godine, na hrvatskim graničnim etničkim područjima u BiH koncentrirale su se jače srpske snage, JNA, TO i četnici, dragovoljci iz drugih krajeva bivše Jugoslavije. U dijelu Kupreškog polja pod srpskim nadzorom počelo je prikupljanje snaga s osloncem na Šipovu, gdje je bilo središte 30. partizanske divizije.

Kupres je branila Kupreška bojna HVO-a, Teritorijalna obrana Tomislavgrad, 13. bojna HOS-a, satnija HOS-a iz Prozora, jedna bojna iz Posušja, jedna satnija iz Gruda i dobrovoljci iz Hrvatske, sveukupno njih 2.500 naoružani puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača, dok je dio Hrvatske vojske kupovao oružje i streljivo. Hrvatske su snage nadzirale Kupreška vrata i cestu Kupreška vrata - Bugojno.

Prije samog početka sukoba srpske snage su se počele grupirati u blizini grada, u samom gradu su sve društvene objekte stavili pod svoju kontrolu, a na nekima su postavili strojnička i snajperska gnijezda.
Dana 3. travnja, ujutro oko 6:30, izbio je oružani sukob. Započeo je tako što su srpske snage s područja Donjeg Malovana otvorile vatru po hrvatskim postrojbama. Branitelji su odgovorili protunapadom, te do podne razbili protivnika u Donjem, a u Gornjem Malovanu ga okružili. Na području Cincara i Baljaka, Srbi su također razbijeni.
Hrvatske snage su do sljedećeg dana napredovale, a u grad je stigla i ojačana satnija iz Bugojna i Uskoplja. Najveću potencijalnu opasnost za hrvatske snage predstavljale su oklopne jedinice JNA koje su mogle donijeti prevagu na srpsku stranu.

U nedjelju, 5. travnja, primijećena su srpska pojačanja na hodnji prema Kupresu, a postrojbe Kupreške bojne pojačane s postrojbom bojne Zrinski, postupno su zauzimale grad. Oko 20 sati Srbi su zatražili pregovore, do kojih je potom došlo. No već ujutro prema gradu je krenulo srpsko oklopništvo, na čelu s pukovnikom Slavkom Lisicom. Lisica se upravo nedavno spominjao u hrvatskoj javnosti zbog odlikovanja na proslavi Dana Republike Srpske, zbog kojeg je hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio dobio 'otkaz'.

U borbama za Kupres JNA je angažirala 30. pješačku diviziju, koju je vodio pukovnik Stanko Galić. Iz Knina za Kupres je krenuo pukovnik Slavko Lisica predvodeći ojačanu tenkovsku postrojbu iz oklopnog bataljuna u Sv. Roku. Lisica je ubrzo nakon toga otišao u Knin po novu tenkovsku postrojbu, a s tim je oklopništvom iz Knina i pješaštvom iz Banjalučkog korpusa JNA, Lisica ušao u Kupres.
Ubrzo su se malobrojne hrvatske snage povukle s Kupreške visoravni, a većina je odstupila prema Šujici, dok se jedan manji broj boraca povukao preko Malovanske poljane i Malovana na Cincar planinu. Pred njima je bilo višednevno lutanje po planinskom bespuću na putu prema području Livna.
Grad je pao 10. travnja, a pad Kupresa predstavlja jednu u nizu tragičnih epopeja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Na hrvatskoj strani poginulo je 160 ljudi, a na srpskoj 85.
Kupres je ostao pod srpskom kontrolom sve do 1994. kada su ga oslobodili HVO i Armija BiH u operaciji Cincar. Bila je to prva zajednička operacija nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće iste godine.
No ono što je nekima manje poznato jest da je Kupres mjesto pogiblje i dijela vukovarskih branitelja, a među njima i sina generala i heroja Blage Zadra. Među 2500 hrvatskih boraca iz Kupresa, Prozora, Tomislavgrada, Gruda i Posušja bio je i niz dobrovoljaca iz Hrvatske. Među njima su se isticale postrojbe Zrinski, ali i "Žuti mravi" iz Vukovara. "Žuti mravi" su doživjeli "vatreno krštenje" u Bitki za Vukovar, a velik broj njih je svoje živote položio i na Kupresu.
Među poginulim "Žutim mravima" bila su i dva legendarna borca. Samo pet mjeseci nakon pada Vukovara i šest mjeseci nakon pogibije Blage Zadre u 22. godini života poginuo je Robert Zadro, najstariji sin vukovarske legende. Zajedno s njim je poginuo i vukovarski branitelj Andrija Marić koji je također sudjelovao u obrani Borova naselja i drugih dijelova Vukovara.
Ratni put vukovarskih heroja okončan je također 10. travnja 1992. godine kad je interventni vod u kojem su se nalazili zbog velike magle i snijega naletio izravno na banjalučki korpus. Korpus je pogodio dva džipa, u jednom je bio Robert Zadro, a u drugom Andrija Marić...


Na priloženoj poveznici poslušajte propovijed koju je u crkvi Svete Obitelji na Kupresu održao mons. dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup.


Radio HB - Kupres - mons Pero Sudar

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.