Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Vučić i Dodik posjetili sabornu crkvu u Mostaru: Ovaj hram je znak da možemo zajedno živjeti i međusobno se poštivati

Objavljeno 09.04.2019. 19:17

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik obišli su radove na obnovi saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zahvalio je Republici Srbiji i Republici Srpskoj na pomoći prilikom obnove saborne crkve u Mostaru, koja je 1992. godine do temelja uništena.
"Bez njih ovaj hram ne bi nikada bio, evo, sada već skoro završen. Imamo čvrsta uvjerenje da će on 2020. godine biti u potpunosti obnovljen", kazao je vladika Dimitrije.
Dodik je rekao kako će Republika Srpska i Republika Srbija ispuniti preuzete obveze kako bi hram bio obnovljen u planiranom roku.
"Ova crkva ima nemjerljiv značaj za srpski narod na ovim prostorima i mi moramo pokazati našu sposobnost da se okupimo i brzo završimo ovako važan spomenik koji je 1992. tako brutalno srušen kao poruka srpskom narodu da nema ovdje šta tražiti. Okupljanje oko ovako važne stvari predstavlja naše opredjeljenje da našu kulturu i povijest ne prepuštamo zaboravu", kazao je Dodik.
Vučić je naglasio kako je saborna crkva Svete trojice u Mostaru jedna od najvažnijih svetinja Srpske pravoslavne crkve na području bivše države.
"Ova crkva izgrađena 1873. godine i bila je najveći srpski pravoslavni hram do izgradnje hrama Svetog Save u Beogradu. Ona je važna za cijeli naš narod i onih četiri do pet tisuća Srba koji danas žive u Mostaru, ali i za cijelu istočnu Hercegovinu. Važna je i za Hrvate i Bošnjake jer govori o tome da možemo živjeti zajedno i poštivati jedni druge", poručio je Vučić.
Na novinarsko pitanje o položaju srpskog naroda u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Dodik je ustvrdio kako je položaj Srba u cijeloj Federaciji BiH loš.
"Mislim da s Čovićem možemo uraditi da se barem ovdje osjeti uključivanje naše zajednice u važne poslove grada i lokalne zajednice, mada znate da se više od deset godina ne provode lokalni izbori u Mostaru. Dok se ne dogode izbori mislim da će ostati ovakva situacija, nepovoljna za nas, ali mislim da se i ovom obnovom hrama govori o tome da Republika Srpska i Republika Srbija vode brigu o svim segmentima života našega naroda ovdje", poručio je Dodik.


Na priloženoj poveznici poslušajte što su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik kazali novinarima prilikom današnjeg posjeta Mostaru.


Radio HB - Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.