Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Dr. Dragan Čović i Aleksandar Vučić razgovarali o suradnji Srbije i BiH

Objavljeno 09.04.2019. 19:13

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić susreli su se danas u Mostaru.
"Razgovarali smo o svim temama suradnje BiH i Republike Srbije, o pitanjima našeg priključenja Europskoj uniji, našoj gospodarskoj suradnji, čisto da vidimo kako dalje možemo unaprijediti našu daljnju suradnju", kazao je Čović nakon sastanka.
Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o NATO integracijama, dr. Čović je odgovorio kako je to tema o kojoj će se još dugu u budućnosti razgovarati.
"Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije", dodao je Čović.
Vučić je podsjetio kako već petu godinu zaredom dolazi na otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.

"Uvijek sam ovdje dobro dočekan i zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu. I ove godine imamo srpske kompanije iz različitih dijelova Srbije koje su se došle predstaviti na mostarskom sajmu. Žao mi je što ih nije više i vjerujem da će sljedeće godine to biti u puno većem obujmu", kazao je Vučić.
Dodao je kako želi da se srpski proizvodi prodaju u Širokom Brijegu, Mostaru i Grudama, a da se proizvodi iz Širokog Brijega, Mostara i Gruda prodaju u Beogradu i Novom Sadu.
"Želim još tješnju suradnju Srbije i Bosne i Hercegovine. 2015. godine imali smo razmjenu od milijardu, a 2018. to je dostiglo 1,873 milijardi. Ove godine očekujemo razmjenu od dvije milijarde. Za nas je BiH ključni gospodarski partner i moje prisustvo ovdje je razumljivo i normalno", kazao je predsjednik Srbije.
Poručio je kako bez obzira na teško povijesno naslijeđe i razlike u stavovima na ono što se u prošlosti zbivalo treba “graditi budućnost u miru i stabilnosti u sve većem razumijevanju i sve bližoj suradnji”.
Na novinarsko pitanje da prokomentira činjenicu da nitko od bošnjačkog političkog vrhu danas nije došao u Mostar, dr. Čović je odgovorio kako je to loš potez.
"Tražili su da dodatno protokoliramo poziv za gospodina Džaferovića i gospodina Zvizdića. Jučer su otkazali, nešto slično se dogodilo i prošle godine. Ja mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor", kazao je Čović.

Na priloženoj poveznici poslušajte izjave Dragana Čovića i Aleksandra Vučića nakon održanog sastanka.

Radio HB - Dragan Čović i Aleksandar Vučić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.