Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Osobe s poteškoćama u razvoju teško dolaze do medicinske skrbi

Objavljeno 13.03.2019. 16:02

U mnogim zemljama svijeta život osoba s poteškoćama u razvoju značajno se poboljšao i medicinska skrb je sve bolja i dostupnija za njih, međutim, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj. 

Rečeno je to na okruglom stolu "Prepreke na putu do sustavnih promjena u zdravstvu" na kojem su predstavnici Ministarstva zdravstva HNŽ-a, zdravstvenih ustanova, institucije Ombudsmena te udruga osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama u razvoju, razgovarali o rješavanju problema u domaćem zdravstvenom sustavu. 

Predsjednica Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmjeh" iz Mostara istaknula je kako aktivisti te udruge već četiri godine rade na sustavnom rješavanju problema u zdravstvu te da su u tom razdoblju detektirane brojne manjkavosti zdravstvenog sustava u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i cijeloj Federaciji BiH. 

Tako osobe s poteškoćama u razvoju ne mogu dobiti prilagođenu stomatološku uslugu, a medicinsko osoblje nije educirano ili nije raspoloženo prilagođavati se takvim osobama. 

"Osobe s poteškoćama u razvoju ne mogu ostvariti prilagođenu stomatološku uslugu koja podrazumijeva anesteziju, pa su prinuđene mjesecima čekati na intervenciju ili vrlo rano ostati bez zuba. Usluga je specifična i zahtjeva koordinaciju stručnjaka anesteziologa i stomatologa koju je moguće postići dogovorom domova zdravlja i klinika ili bolnica uz financiranje županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja", pojasnila je Kegelj.

Također, roditelji djece i osobe s invaliditetom teško dolaze do informacija o njihovim pravima, kao što su pravo na zdravstveno osiguranje, dječji dodatak, ortopedska pomagala i druga prava, pa većinu tih prava nikada ni ne ostvare.

Kegelj je dodala kako su u zdravstvenom sustavu zavodi zdravstvenog osiguranja, obrazovne ustanove, zavodi za zapošljavanje, centri za socijalni rad te da je njihova zakonska obveza informirati građane o njihovim pravima, međutim, prema njezinim riječima, ta se zakonska obveza ne prakticira. 


Na priloženoj poveznici poslušajte što su sve kazali sudionici okruglog stola "Prepreke na putu do sustavnih promjena u zdravstvu" održanog u Mostaru.


Radio HB - "Prepreke na putu do sustavnih promjena u zdravstvu"

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.