Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Klinika za očne bolesti SKB Mostar i ove godine obilježava Svjetski tjedan glaukoma

Objavljeno 13.03.2019. 15:49

Već sedmu godinu zaredom, Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar sudjeluje u obilježavanju Svjetskog tjedna glaukoma.

Glaukom ili kako se često naziva "povišen očni tlak" vrlo je česta bolest očiju koja predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu i kod nas. Pacijenti često i ne znaju da imaju glaukom jer je to bolest bez simptoma, a pravodobnim otkrivanjem bolesti mogu se spriječiti nesagledive posljedice. 

Glaukom je jedna od najbolje istraženih bolesti oka, ali još uvijek i jedna od najopasnijih. 

Danas se glaukom može dijagnosticirati na vrijeme i uspješno liječiti, stoga je rano otkrivanje jako bitno, kako bi se spriječio gubitak vida.

Besplatnim pregledom i mjerenjem očnog tlaka Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i ove godine pridružila se obilježavanju Svjetskoga tjedna glaukoma s ciljem podizanja svijesti o toj kroničnoj bolesti koja može dovesti do sljepoće.

Simptomi su, ako se uopće jave, crvenilo i žarenje oka i svi pacijenti primjećuju slabljenje vida.
Pacijenti se najčešće javljaju kad dođe do značajnog propadanja perifernog vidnoga polja koje glaukom prvo uništi. Zatim dolazi do oštećenja centralnoga vida, ali tada je već kasno i vid se više ne može popraviti.
Glaukom je opasan zato što se može razviti kod pacijenata koji imaju normalan tlak, iako je to bolest uglavnom vezana za povišeni očni tlak.
U rizičnu skupinu spadaju osobe starije životne dobi, najčešće iznad 65 godina života, kao i osobe koje u obitelji imaju slijepe osobe te pacijenti koji se liječe od šećerne bolesti i hipertenzije ili koji imaju kratkovidnost.


Više o ovoj bolesti doznajemo od dr. Irene Sesar, predstojnice Klinike za očne bolesti SKB Mostar koja je bila gošća u današnjem izdanju Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne. Razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Irena Sesar

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.