Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Započeli 25. Dani hrvatskog jezika u HNŽ-u

Objavljeno 11.03.2019. 14:55

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2013. godine pokrenuo je posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika, a Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika. 

Završetak je 17. ožujka, na dan objave "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika" iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

Manifestacijom Dani hrvatskoga jezika želi se istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a od 1. srpnja 2012. postao je i službeni jezik Europske unije. 

Dani hrvatskoga jezika slave se od 1991. godine.


Gošća u Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović, bila je Lidija Jerković, prof. hrvatskog jezika i književnosti - šefica odjela za opće obrazovanje, stručna savjetnica za hrvatski jezik Zavoda za školstvo Mostar, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Lidija Jerković

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.