Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Međunarodni je dan žena

Objavljeno 08.03.2019. 17:08

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. 

Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo više od 140 žena.
Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno prosvjedovale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice nisu bile zadovoljne zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Prosvjede je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.
Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. 

Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. 

Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale prosvjede za mir.
Prosvjede u povodu Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feministica Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje "herojstva radnica".


Na priloženoj poveznici poslušajte anketu u kojoj Mostarci govore kako oni vide Međunarodni dan žena i znaju li zašto se obilježava na današnji dan.


Radio HB - Međunarodni dan žena - Anketa


Na poziv Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obratila se kao glavni govornik na sjednici Međuparlamentarnog odbora u Bruxellesu.
U obraćanju o temi "Snaga žena u politici" („Women's power in Politics“), predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako su, na bilo kojem većem skupu ili u međunarodnoj organizaciji, u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji, OESS-u ili Vijeću Europe, žene u manjini te dodala kako to vrijedi i za Europski parlament, i za parlamente u većini država članica Europske unije.


Radio HB - Predsjednica RH u EP - Kolinda Grabar Kitarović


U Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne, kolegice Valerije Ćorić, gostovala je osnivačica agencije Apriori BH, agencije za profesionalno usavršavanje i utjelovljenje ženskog poduzetništva, kako u Mostaru, tako i u cijeloj državi. Druga gošća bila je pravnica Antonija Bevanda, majka petero djece koja je za naš radio govorila o usklađivanju profesionalnog i privatnog života.

Razgovore poslušajte na priloženim poveznicama.


Radio HB - Otvoreni program - Josipa Terzić-Rezić


Radio HB - Otvoreni program - Antonija Bevanda» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.