Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Korizmena akcija Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“

Objavljeno 08.03.2019. 16:46

U novoizgrađenoj župnoj crkvi Imena Marijina na Gromiljaku kod Kiseljaka u Središnjoj Bosni u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, na Treću nedjelju korizme, 24. ožujka 2019. god. s početkom u 10,00 sati, slavit će se središnje euharistijsko slavlje korizmene akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. 

Ovo euharistijsko slavlje vrhunac je Tjedna solidarnosti koju Crkva u Republici Hrvatskoj, kroz akciju koju je povjerila Hrvatskom Caritasu, već 13. godinu zaredom organizira i provodi u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine. Cilj ove akcije je duhovno povezivanje Hrvata, te pomoći najpotrebnijima i najugroženijima kroz projekte svih Caritasa u Bosni i Hercegovini: Caritas Bosne i Hercegovine, Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasa biskupije Banja Luka. Tijekom ovogodišnje akcije, od 18. do 24. ožujka, u svima župnim zajednicama diljem Republike Hrvatske, pod ovogodišnjim geslom „Budite složni i živite u miru“ (2 Kor 13,11), zajedno će se moliti i na razne načine darivati za pomoć najpotrebnijima u Bosni i Hercegovini.
Euharistijsko slavlje predvodit će predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić, a prigodnu propovijed imat će predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U koncelebraciji će biti: ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenko Aničić i župnik župe Gromiljak vlč. Ilija Karlović.
Misno slavlje na Gromiljaku okupit će i djelatnike svih Caritasa u Bosni i Hercegovini. 

Očekuje se dolazak lijepog broja vjernika župe Gromiljak i ovog dijela Središnje Bosne. Svoj doprinos kao i u svim dosadašnjim akcijama dat će svojim izravnim prijenosom i drugim pripremljenim animacijskim prilozima Hrvatska radiotelevizija.
Prikupljena milostinja i drugi pristigli darovi tijekom Treće korizmene nedjelje u svim župnim zajednicama u Republici Hrvatskoj namijenjeni su kao potpora Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini preko projekata Caritasa u BiH: hospicij za stare, nemoćne i umiruće, rehabilitacija djece s posebnim potrebama, kućna njega starih i nemoćnih, pučke kuhinje, katolički vrtići, rehabilitacija osoba s posebnim potrebama, ali i strukturama i ustanovama Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koje te projekte omogućuju i provode.
I nad/biskupi Biskupske konferencije BiH, na svome 65. redovitom zasjedanju u Sarajevu od 4. do 5. studenog 2015. god., odlučili su da ova nedjelja bude Nedjelja solidarnosti i za Bosnu i Hercegovinu uz prikupljanje kolekte solidarnosti. 

I na ovaj način se pokazuje i ostvaruje konkretno karitativno zajedništvo Crkve u Hrvata kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu.

Gost Otvorenog programa Radija Herceg-Bosne, urednice Manuele Bojo, bio je don Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - mons. Tomo Knežević

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.