Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Blagoslovljen dograđeni dio Staračkog doma i hospicija "Betanija"

Objavljeno 12.02.2019. 15:13

U Čapljini je blagoslovljena nova zgrada Betanije, doma za stare i iznemogle s hospcijem. 

Svečanosti blagoslova prethodila je sveta misa koju je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić.
Svečanost blagoslova nove zgrade Betanije upriličena je u povodu Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske, a biskup je u propovijedi okupljene vjernike pozvao da se mole Gospi za duševno i tjelesno zdravlje.
Betanija je izgrađena zahvaljujući brojnim donatorima, a među njima ponajviše zahvaljujući Renovabisu, dobrotvornoj organizacija njemačke katoličke crkve.

Sveti Ivan Pavao II., papa, 13. svibnja 1992. uputio je pismo kardinalu Fiorenzu Angeliniju, predstojniku Papinskoga vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika, i zaželio da se svake godine, 11. veljače, kada se u Crkvi slavi spomendan Gospe Lurdske, na poseban način obilježava Dan bolesnika. 

Ovu inicijativu preuzele su mnoge zemlje tako da se ovaj dan već tradicionalno slavi kao Svjetski dan bolesnika. Sveti papa odabrao je spomendan Gospe Lurdske jer je Lourd najpoznatije čudotvorno mjesto u kojem je na stotine tisuća (više od 600.000) hodočasnika posvjedočilo čudesno ozdravljenje. 

Kongregacija za kauze svetaca prihvatila je samo njih nekoliko desetaka, priznajući im nadnaravan karakter, dakle nešto što suvremeni dosezi medicine ne mogu protumačiti.
Caritas hercegovačkih biskupija od svoga osnutka 1982. posebnu pozornost posvećuje bolesnima, starima, ostavljenima i napuštenima. U tu su svrhu u Mostaru otvoreni: Rehabilitacijski centar "Sveta Obitelj", radionice "Nazaret" i "Emanuel", a u Čapljini: "Betanija" i "Betlehem". 

Raspoloživi prostori postaju sve tješnji. Potražnja za smještajem u ove centre premašuje raspoložive kapacitete. Stoga se i odlučilo na proširenje Staračkoga doma s hospicijem „Betanija“ I. u Čapljini, koja je proradila 11. veljače 2013. Sada je dodana nova zagrada, Betanija II., koja će, kada sve bude završeno, moći primiti još 40 korisnika. Posebnost u ovoj zgradi bit će i odjel za osobe s demencijom ili slaboumnošću.
S biskupom je koncelebriralo 15-tak svećenika među kojima i direktor Renovabisa dr. Christian Hartl, predsjednik Caritasa BK BiH msgr. Tomo Knežević i ravnatelj Caritasa Banja Luka, msgr. Miljenko Aničić. 

Među misarima bio je i Ivan Zeba, voditelj Službe Vlade RH za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini; načelnik Čapljine Smiljan Vidić, vlasnici i djelatnici tvrtki koji su izvodili radove, nadzorni inženjer gosp. Marin Musa, predstavnici Vrhbosanskoga caritasa i drugi uzvanici.
Na poseban su način slavu Bogu dala djeca Caritasova vrtića „Sveti Josip“ iz Mostara koja su zajedno sa svojim odgojiteljicama i sestrama franjevkama Bezgrješnoga Začeća, koje vode ovaj vrtić, pjevala, te štićenici Betanije I. koji su, praćeni svojim sestrama i njegovateljicama, uputili molitve vjernika.
Nakon sv. Mise prigodnim se riječima obratio ravnatelj Renovabisa p. Hartl i gosp. Zeba. Razmijenjeni su darovi. A program je vodio Ante Bender, voditelj Betanije.


Na priloženoj poveznici možete poslušati kako je jučer bilo u "Betaniji".


Radio HB - "Betanija" - Blagoslov nove zgrade

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.