Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Obilježavamo blagdan Gospe Lurdske

Objavljeno 11.02.2019. 17:00

Na današnji dan, 11. veljače, Crkva časti Gospu Lurdsku. Dan je to kada se prisjećamo davne 1858. god. kada se Gospa ukazala neukoj i siromašnoj djevojčici – sv. Bernardici, htijući tako pokazati svoju brigu za malene i siromašne, ali i dan kada smo posebno pozvani, upravo kao i sv. Bernardica, molitvom, jednostavnošću i pouzdanjem u Boga očitovati svoju vjeru i zahvalnost za sve što primamo od Gospodina.


Gospino ukazanje u Lurdu u jednom pismu opisala je sama vidjelica sv. Bernardica :
''Jednog dana pođoh k obali rijeke Grave pobirati drva s dvije djevojčice kadli začuh nekekav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Na to podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je obučena u bijelo i opasana plavim pojasom, na obadvjema nogama imala je žutu ružu iste boje kao i njezina krunica. Kad to ugledah, protrljah oči, misleći da se varam. Trgnuh ruku u krilo svoje haljine i tu nađoh svoju krunicu. Htjedoh se prekrižiti, ali ne mogoh dići ruku ka čelu. A pošto se ona gospođa prekrižila, pokušah to i ja, premda drhtave ruke, napokon sam uspjela. Odmah počeh moliti krunicu. Gospođa je prebirala zrnca krunice, ali nije micala usnama. Kad završih krunicu, viđenje odmah nestade.''
Druge dvije djevojčice nisu ništa vidjele. Vidjelica ističe da joj je Gospođa progovorila tek za trećeg viđenja i pitala je hoće li dolaziti na isto mjesto kroz 15 dana. Također je rekla da prenese svećenicima da joj na tom mjestu izgrade kapelicu. Bernardici je zapovijedila da se napije vode iz male lokvice koja se pretvara u potok u kojemu su mnogi bolesnici našli ozdravljenje.
Zato je današnji dan i proglašen svjetskim danom bolesnika. Nakon više upita Bernardice da se predstavi Gospođa je sa smiješkom odgovorila - Ja sam Bezgrješno Začeće - što je kasnije proglašeno i dogmom Katoličke crkve. Gospa je prigodom ukazivanja Bernardici povjerila i tri tajne. 10 godina nakon ukazivanja, 1868. godine, Bernardica stupa u Družbu karitativnih i školskih sestara iz Niversa.
Lurd je prodor neba na zemlju, poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Gospa se za izvršenje svoje poruke poslužila siromašnom i neukom mlinarevom kćerkom. Da smo mi birali, vjerojatno bi izabrali nekoga drugoga. Ali Gospodnji su putovi i misli drugačiji od naših. On, a tako i Majka Božja, izabiru malene i ponizne. U njihovim očima povlašteno mjesto mogu imati samo ponizne duše. I to je jedna od velikih poruka Lurda.
Neraspadnuto Bernardičino tijelo u Neversu svjedoči i danas kako su Gospodinu mile djevičanske, ponizne i patničke duše. Lurdske ukazanja potiču cijelu Crkvu na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te na molitvu i ljubav prema bolesnicima i siromasima.


U povodu blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika, gost u Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović bio je župni vikar mostarske župe sv. Mateja, don Ivan Marčić, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - don Ivan Marčić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.