Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Uvodna konferencija projekta "Ne zaboravi"

Objavljeno 07.02.2019. 18:04

U petak, 25. siječnja 2019. u Caritasovu duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara održana je uvodna konferencija Projekta “Ne zaboravi” kojim Caritas Banja Luka i Caritas Mostar uz pomoć donatora iz Austrije i partnera u BiH nastoje poboljšati život osoba s demencijom i njihovih obitelji. 

Voditeljica projekta u ime Caritasa Banja Luka Žaklina Garić na početku konferencije istaknula je da projekt ima tri težišta: izobrazbu stručnog osoblja, prilagođavanje prostora prilagođenih osobama s demencijom i senzibiliziranje javnosti o temama vezanima za ovu populaciju.


RADIO HB - "NE ZABORAVI" - Žaklina Garić

Jedan od sudionika, direktor Centra za Demenciju iz Sarajeva Osman Kučuk kao najveće uspjehe organizacije kojoj je na čelu smatra donošenje Sarajevske izjave na kojoj je odlučeno da se krene u izradu nacionalne strategije čime BiH prednjači u usporedbi sa zemljama iz ovoga okružja koje nisu članice Europske unije. 

Radio HB - "Ne zaboravi" - Osman Kučuk


Predsjedateljica institucije Ombudsman BiH Nives Jukić naglasila je kako je konferencija vrlo značajna jer je pomogla da šira javnost sazna da ombudsman može pomoći osobama s demencijom, njihovim obiteljima, ali i staračkim domovima, odnosno centrima u kojima borave.

Radio HB - "Ne zaboravi" - Nives Jukić i Jasminka Džumhur


Na konferenciji su predstavljena iskustva o skrbi o osobama s demencijom iz tri države. 

O stanju ove populacije u Hrvatskoj govorila je magistra socijalnog rada Svjetlana Zlatarević, predstavnik Slovenije bio je direktor staračkog doma “Sveti Lenart” koji djeluje pri Caritasu Maribor. Zlatko Gričnik, a o iskustvima u radu s osobama s demencijom i njihovim obiteljima govorili su predstavnici Staračkog doma Tomislavgrad na čelu s ravnateljem Antom Sladojom.

Radio HB - "Ne zaboravi" - Svjetlana Zlatarević


Radio HB - "Ne zaboravi" - Zlatko Gričnik


Radio HB - "Ne zaboravi" - Ante Sladoja s kolegicama


Dr. sc. Janja Milinković prezentirala je strategiju za unaprijeđenije položaja starijih osoba u FBiH koja još nije došla na dnevni red sjednica Vlade FBiH, a osvrt na Strategiju u RS-a iznijela je dr. sc. Mira Ćuk s Fakulteta političkih nauka iz Banje Luke.


Radio HB - "Ne zaboravi" - Janja Milinković

Radio HB - "Ne zaboravi" - Mira Ćuk


O Alzheimerovoj bolesti govorila je dr. Marija Bender, liječnik neurolog, a konferencija je zaključena obraćanjem Ane Čelina iz Čapljine koja je prenijela svakodnevnicu suživota s njezinim djedom, osobom s demencijom.

Radio HB - "Ne zaboravi" - Marija Bender


Radio HB - "Ne zaboravi" - Ana Čelina


Cilj projekta “Ne zaboravi” je poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Donatori projekta su Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije.

Radio HB - "Ne zaboravi" - Don Ante Komadina

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.