Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Razina Save usporila spajanje mosta na Svilaju

Objavljeno 06.02.2019. 23:39

Porast razine rijeke Save spriječio je spajanje mosta kod Svilaja koje je bilo planirano za kraj tjedna, potvrdio je tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić.

Ipak, gradnju mosta ne prati i gradnja graničnog prijelaza.
Kako je ranije najavljeno, danas je na gradilištu održan sastanak svih aktera u postupku izgradnje mosta iz BiH i Hrvatske.
"Radni plato s obje strane je u potpunosti potopljen jer je u prethodnih tjedan dana razina rijeke Save porasla, a kako bismo mogli nastaviti raditi, razina vode mora opasti za 4 metra. Prije poplave smo uspjeli evakuirati obje dizalice na gornji dio nasipa i sad se čeka povlačenje vode. Ne možemo predvidjeti kad će se to dogoditi. Dinamički planovi se nisu mogli realizirati, ali čim to Sava dopusti, radni plato će se sanirati novim materijalom i nastavit će se montaža čelične konstrukcije nizvodnog i uzvodnog mosta. Nizvodni most je završen 98 posto i nedostaje samo središnji dio koji nije mogao biti završe zbog poplave", kazao je Pejić.
Istaknuo je kako će most nedvojbeno biti otvoren u drugoj polovini godine, ali da projekt neće biti u funkciji ako BiH ne bude imala granični prijelaz.
"U slučaju mosta Svilaj, uložili smo strašan i moj osobni trud da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH ubrza sve aktivnosti oko gradnje mosta, ali Uprava nije niti raspisala tender za gradnju graničnog prijelaza, što cijeli trud čini besmislenim. Bez obzira na sve, nastavljamo punim intenzitetom", rekao je Pejić.
Prema njegovim riječima, do povlačenje rijeke izvođač će pripremiti skelu za betoniranje cestovne konstrukcije i u narednih 15-20 dana očekuje se početak betoniranja s bh. strane, a sedam dana kasnije i s hrvatske strane.
"Hrvatska je daleko ispred nas kada je riječ o graničnom prijelazu i ona će u naredna dva mjeseca okončati radove, dok radovi kod nas nisu ni ugovoreni. To je u nadležnosti Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Ministarstvo će u narednih nekoliko dana organizirati sastanak s UNO BiH kako bismo vidjeli što se može učiniti da radovi počnu", rekao je Pejić.


Gost programa Radija Herceg-Bosne bio je tajnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Igor Pejić, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.

Radio HB - Igor Pejić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.