Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Predstavljamo župu bl. Alojzija Stepinca u Orašju

Objavljeno 06.02.2019. 23:24

Župa Bl. Alojzija Stepinca – Orašje (na Savi) utemeljena je službenim dekretom Vrhbosanske nadbiskupije od 04. studenog 2006. godine. Od tada se vode sve župne matice. Tijekom proteklih godina župu su vodili fra Marko Oršolić (ml.), fra Jozo Puškarić i fra Anto Pušeljić sadašnji župnik i dekan Šamačkog dekanata.
Župa je prije svega zajednica. Zato je uistinu žalosno vidjeti kako su neke župe – zajednice doživjele pustošenje i protjerivanje u proteklom ratu. 

Župa Orašje osnovana je po završetku rata u BiH, ali dijelila je sve poratne poteškoće. 

Uz obnovu razrušenih i gradnju novih obiteljskih domova, nastojalo se i odvajati sredstva za gradnju župne crkve i župne kuće. Još je poslova oko gradnje koji stoje pred ovom župnom zajednicom.
Nova župna crkva i župa bl. Alojzija Stepinca mjesto je vjerskog okupljanja zajednice u Orašju. Mnoge obitelji koje su doselile u Orašje iz drugih župa donijele su sa sobom i donekle različite običaje. Netko tko poznaje ovaj dio Posavine zna da između susjednih sela, a nekada jednog i drugog kraja u jednom selu, postoje razlike. Ovo ne treba promatrati kao nešto što nije dobro, nego treba naglasiti da među župljanima u Orašju, unatoč svemu, postoji istinska spremnost  za zajedničkim putem.
Župa je postala središte vjerskoga i društvenoga života u Orašju. Treba spomenuti da su neke mlade obitelji u zadnje tri godine otišle za poslom u inozemstvo. Oni koji završavaju školovanje trude se naći zaposlenje. Mnogi su među njima koji vide izlaz samo u odlasku. Netko će reći pa to se događa po cijeloj BiH. Ipak žalosno je, nimalo ne želeći umanjiti tuđe žrtve, da narod u ovom dijelu Posavine, koji je uz veliku cijenu ostao na svojem ognjištu, mora odlaziti.
Na području župe četiri su obrazovne ustanove: Dječji vrtić „Pčelica“ Orašje, Osnovna škola Orašje, Srednja škola fra Martina Nedića Orašje, Fakultet Mostar odjel u Orašju. 

Orašje je i sjedište Županije Posavske. Većina županijskih institucija nalazi se u Orašju, a neke od njih u Općinama Domaljevac i Odžak.
Tijekom radnih dana u tjednu slavi se redovito sveta misa. Nedjeljom i svetkovinama dvije svete mise. Na pučkoj misi redovito pjeva zbor mladih. Nekoliko djece dolazi na učenje sviranja gitare. Uz školski vjeronauk djeca dolaze i na župni vjeronauk. Posebno se pripremaju prvopričesnici i kandidati za sakrament krizme. Grupa mladih okuplja se na susrete jednom u tjednu. Ministranti imaju redovite susrete subotom tijekom cijele školske godine.
Prema zadnjoj statistici na kraju 2016. godine župa Orašje broji 1.350 vjernika u 389 obitelji.


Gost u programu Radija Herceg-Bosne bio je župnik fra Ante Pušeljić, dekan Šamačkog dekanata, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.

Radio HB - fra Anto Pušeljić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.