Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Knjižnica Vareš proslavila 60.rođendan

Objavljeno 08.01.2019. 11:35

Opća knjižnica u Varešu 4. listopada prošle godine proslavila je 60. obljetnicu djelovanja.

"Knjižnica je osnovana 4. siječnja 1958. godine odlukom tadašnjeg načelnika općine Ivice Džoje i Narodne skupštine i u to vrijeme se zvala Narodna biblioteka. Na taj datum nismo bili u mogućnosti obilježiti jubilej, ali smo odlučili da to bude simbličan datum u listopadu, mjesecu knjige kad se potenciraju sve vrijednosti knjige i čitateljske navike", kazala je ravnateljica Ilijana Gavran- Radojević i dodala 

"Posebno sam ponosna što biblioteka radi 60 godina u kontinuitetu, jer i u onim nekim najtežim vremenima moje kolege su radile na prikupljanju i čuvanju građe. Upravo je to bio povod da se 2002. godine oformi odjel Zavičajna zbirka, koji je prvo oformljen u Varešu na području Zeničko-dobojske županije".
Povijest bilježi da su u Varešu početkom 20. stoljeća postojale srpske, hrvatske i socijalističke čitaonice. Neposredno pred početak 2. svjetskog rata zabilježen je podatak da je u BiH postojalo 40-ak hrvatskih čitaona, među kojima i ona u Varešu, koja se isticala po broju knjiga. Kasnije je vareška knjižnica djelovala u okviru Napretka, koji je 1941. godine, među nekoliko gradova imao svoju knjižnicu i u Varešu. 
Kad su 1949. godine komunističke vlasti ukinule Napredak, dio knjižnog fonda prenesen je u Narodnu biblioteku NR BiH i u knjižnicu Silvija Strahimira Kranjčevića.
Prema podacima književnika Željka Ivankovića, knjižnica u Varešu osnovana je 1948. godine, a njezino organizirano djelovanje može se pratiti tek od 1958. godine, kad je već imala fond od 3.680 knjiga. 
Prema službenim podacima i Odluci o osnivanju, Opća biblioteka Vareš osnovana je 4.1.1958. godine i zvala se Općinska narodna biblioteka Vareš. Najprije je bila smještena u maloj prostoriji KUD-a Jedinstvo, a prva knjiga upisana u inventaru je datirana sa 11.05.1955. godine. Prvo područno odjeljenje biblioteke osnovano je u Vareš majdanu 1959. godine s fondom od preko 2.500 knjiga. Zanimljiv je i podatak da je Općinska narodna biblioteka Vareš 1968. godine imala 20.769. knjiga na preko 22.000 stanovnika, a od tog broja bilo je 1.379 korisnika i pročitano je čak 25.659 knjiga.
Općinsku biblioteku Vareš posljednji rat je zatekao u sastavu Radničkog univerziteta Branko Jelić Vareš. 
U studenom 1993. biblioteku preuzima novi sastav osoblja koji su dragovoljno pristali sanirati devastirani prostor i zaštititi knjižni fond i knjižnicu staviti u funkciju.  
Početkom 1994. godine knjige su prebačene u prostor Stare pošte, a bila je riječ o više od 20.000 knjiga. Proljeće 1999. godine donijelo je knjižnici novog v.d. ravnatelja koji je knjižnicu izdvojio iz Centra za kulturu. U biblioteci je odjel Zavičajne zbirke zvanično počeo s radom 01.12.2000. godine. 23.04.2002. godine je Opća biblioteka upisana u Sudski registar i otad djeluje kao samostalni pravni subjekt.
Danas Opća knjižnica Vareš broji više od 37.000 naslova raspoređenih u 6 odjela.
Vareš je uvijek bio mjesto gdje se gajila kultura i kulturna baština, a dio te kulturne tradicije pripada Općoj knjižnici.
Osnivanje knjižnice u Varešu predstavljalo je prekretnicu u tadašnjem društvu, jer je oduvijek postojala potreba za čitanjem. U početku su se knjige prikupljale dobrovoljnim prilozima građana, a kasnije se knjižni fond obnavljao i vlastitim sredstvima, da bi za kratko vrijeme knjižnica preuzela ključnu ulogu u kulturnom životu Vareša, što se zadržalo i danas. 

Urednica Mirjana Šimunović u današnjem Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne ugostila je ravnateljicu Opće knjižnice Vareš, Ilijanu Gavran-Radojević, a razgovor možete poslušati na priloženoj poveznici.

Radio HB - Otvoreni program - Ilijana Gavran-Radojević
» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.