Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U Orašju danas Dan žalosti zbog smrti Ive Gregurevića

Objavljeno 08.01.2019. 10:57

Vijest o smrti domaćeg glumca Ive Gregurevića potresla je čitavu Hrvatsku, ali i regiju. On je bio jedan od naših najpoznatijih glumaca, a u tijekom bogate karijere ostvario je niz zapaženih uloga u kazalištu, na filmu i u televizijskim serijama.

Vrlo emotivan oproštaj bio je na komemoraciji za Ivu Gregurevića u kinodvorani u Orašju, istoj onoj u koju se kao dječak "švercao" na ulazu da bi pogledao novi film koji je stigao u taj mali posavski gradić. Gregurević nije dočekao izgradnju nove kinodvorane, koju je silno želio. 

Iljo Benković Drca, koji je zajedno s Gregurevićem pokrenuo filmski festival Dani hrvatskog filma u Orašju, rekao je kako je glumac iza sebe ostavio brojna vrijedna djela.

"Entuzijazam je bio njegovo pokretačko gorivo i stvaralačka snaga koja je na opće dobro izrodila respektabilan filmski festival Dane hrvatskog filma. U taj je projekt krenuo s mrtve točke ratne 1995. i doveo ga do razine najpriznatijih festivala u široj regiji. Ne želim o svome prijatelju govoriti s puno patetike, jer znam da to on ne bi želio, ali ne mogu ne reći onu njegovu drugu stranu koju sam ja poznavao. Ivo je imao puno empatije za sve ljude, posebno one koji su bili u potrebi kojima je nesebično pomagao. Nikada nije govorio o sebi, već o onima koji su ga trebali. Imao je Čaplinov stil humora", rekao je Benković i dodao kako je Gregurević sa svojim rodnim krajem uvijek bio povezan, čak i u vrijeme rata.
Načelnik općine Orašje, Stanko Vincetić donio je Odluku o proglašenju Dana žalosti 08.01.2019. godine u povodu smrti glumca Ive Gregurevića. 

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Općine Orašje, te zgradama javnih poduzeća i ustanova kojima je osnivač Općina Orašje. 

Na Dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera. Elektronski i drugi mediji sa područja Općine Orašje dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi Danu žalosti. 

Organizatori javnih programa i sadržaja, kao i fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužni su svoje poslovanje obavljati primjereno Danu žalosti.


U Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne, urednice Mirjane Šimunović gostovao je Iljo Benković Drca, a razgovor s njim možete poslušati na priloženoj poveznici.


Radio HB - Otvoreni program - Iljo Benković Drca


Od velikog glumca i čovjeka, na poseban načni oprostio se i Jozo Pavković, ravnatelj i glavni urednik Večernjeg lista.

Radio HB - Otvoreni program - Jozo Pavković

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.