Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Predsjedništvo HNS – podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke SIP o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH

Objavljeno 08.01.2019. 10:27

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora na održanoj je sjednici komentiralo aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te pripreme za  VIII. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.
Razmatrajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva koja se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda FBiH kao i aktivnosti na implementaciji izbornih rezultata i formiranje županijskih vlada, Predsjedništvo HNS-a odlučilo je kako će dužnosnici HNS-a podnijeti žalbu Ustavnom sudu BiH u povodu odluke Središnjeg izbornog povjerenstva o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH.
Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o popunjavanju Doma naroda FBiH ne uvažava odluku Ustavnoga suda u predmetu Ljubić. 

Ustavni sud je stavio izvan snage dijelove izbornoga zakona a koje je SIP vratio.  

Predsjedništvo HNS-a i na ovoj je sjednici potvrdilo svoje ranije stajalište, kako Izborni zakon može mijenjati samo Parlamentarna skupština kao zakonodavno tijelo koje će provoditi odluku Ustavnog suda BiH.
Komentirajući primjer formiranja Vlade Županije Sarajevo i položaja jednog od konstitutivnih naroda, Hrvati su u poziciji da ne mogu pokrenuti apelaciju u Županiji Sarajevo, jer nemaju legitimnog predstavnika.
Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora želi osigurati legitiman izbor predstavnika svih konstitutivnih naroda i ostalih.
Govoreći o pripremama VIII. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, Predsjedništvo je sagledalo sve tehničke i organizacijske aspekte za pripremu Sabora.
Sukladno odredbama Statuta HNS-a pozivane su sve pravne osobe – političke stranke koje su na Općim izborima 2018. godine dobile zastupnike u zakonodavnim tijelima na županijskoj, entitetskoj ili državnoj razini, a do sada nisu bile u sustavu HNS-a, da iskažu interes za članstvom i sudjelovanjem na 8. zasjedanju HNS-a te se jave do 15. siječnja u ured Hrvatskog narodnog sabora uz dostavljanje potpisane izjave. 

Neovisni se kandidati također mogu prijaviti kao izaslanici uz dostavljanje potpisane izjave.
Sve potrebne informacije mogu se naći na web stranici Hrvatskog narodnog sabora, a dokumenti za prijavu mogu se naći OVDJE
Iduća sjednica Predsjedništva, posljednja u ovom sazivu održat će se 21. siječnja u Mostaru.


Nakon sjednice, predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH, Dragan Čović održao je konferenciju za novinare, a što je kazao možete poslušati na priloženoj poveznici.


Radio HB - Predsjedništvo HNS - Dragan Čović

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.