Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Pravoslavni vjernici obilježavaju blagdan Božića

Objavljeno 06.01.2019. 17:30

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice – Staroj crkvi u Mostaru na Badnji dan predvodio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. 

Vladika Dimitrije u besjedi je pozvao vjernike da budu iskreni i pristupačni jedni drugima. On je naglasio da pokajanje obnavlja vjeru, a međusobne odnose praštanje, te da je ono posebno važno pred Božić. 

''Ono što obnavlja naše međusobne odnose je praštanje, otvorenost, pristupačnost i iskrenost... Trebamo biti otvoreni jedni prema drugima, ne moramo biti sentimentali'', kazao je.

On je istaknuo da su sva rođenja dobila vječni smisao i vrijednost prije 2.000 godina kada se Krist rodio. 

''Gospod je time što se rodio kao čovjek pokazao za kakve je veličine stvorena ljudska priroda. Ništa ne bi moglo premosti taj jaz između Boga i čovjeka da Krist nije došao na zemlju'', rekao je vladika Dimitrije. 

Podsjetivši da se danas proslavlja i praznik Oci, vladika Dimitrije je rekao da vjerni narod, u svjetlu rođenja Kristovog, prirodne obitelji osmišljava rođenjem Gospoda. 

''Naša prirodna obitelj je tako ustrojena da se kao mali potok pripoji velikoj rijeci života - Crkvi Božjoj i da u Crkvi budemo vječna braća i sestre'', naglasio je vladika Dimitrije, prenosi Srna. 

Vladika će večeras nazočiti večernjim službama i nalaganju badnjaka u Nevesinju, Gacku i Bileći. 

Pravoslavni vjernici u nedjelju, 6. siječnja, obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i obiteljskim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji kršćanski blagdan Božić, blagdan kojim se proslavlja rođenje Isusa Krista. 

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josipu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. 

Badnjak gori do Božića kad se objavljuje radost Kristovog Rođenja. 

Badnji dan i Badnju večer, 6. siječnja, slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar - Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj, egipatski Kopti, a od jučer, nakon potvrde autokefalnosti, i Ukrajinska pravoslavna crkva. 

Za Božić domaćice pripremaju blagdansku trpezu, posnu, a bogatu, da bi i nova godina bila bogata i plodna. 

Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, polaznika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizira božanstvo. 

Na Božić pravoslavci se pozdravljaju riječima ''Mir Božji, Hristos se rodi'', a otpozdravljaju s ''Vaistinu se rodi''.


Ovim povodom, gost u Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne urednice Mirjane Šimunović bio je iguman manastira Žitomislić, Danilo Pavlović, a razgovor možete poslušati na priloženoj poveznici.

Radio HB - Otvoreni program - iguman Danilo Pavlović

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.