Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Novogodišnje odluke - u Novoj ćemo početi vježbati!

Objavljeno 04.01.2019. 20:04

Blagdanski stol u ovo vrijeme kod većine nas zaista je izdašan. Za razliku od ostalih dijelova godine, za Božić se može reći da se manje štedi, kako na vrsti, tako i na količini jela koje ćemo servirati na stol.
Praznik je to za naše okusne pupoljke, ali i veliki udar na naše zdravlje. Uz ogromnu količinu kalorija koje konzumiramo, problem je i u njihovoj vrsti – sav taj šećer iz kolača kojima se častimo negdje će završiti. Naravno, pretvorit će se u masne naslage koje je potom teško skinuti.
Malo uživanja za blagdane neki sretnici neće platiti povećanjem tjelesne težine. Drugi, nažalost, nisu te sreće. 

Australski su znanstvenici dokazali da takvo prejedanje može biti neposredno opasno. Naime, u blagdansko vrijeme rizik od srčanog udara i smrtnost od istoga značajno se povećava. To se objašnjava kraćim radom liječnika, ali i hranom koja se konzumira.
No uz neposredne šokove, šok na vagi većini je znak za uzbunu. Tu se i počinju javljati prvi znakovi žaljenja, a kuju se i planovi kako te suvišne kilograme i skinuti. No da ti vaši planovi ne bi ostali mrtvo slovo na papiru, nudimo vam nekoliko savjeta kako barem djelomično uspjeti u svome naumu.
1. Počnite polako
Mala je šansa da ćete se uspjeti držati onog što ste si ambiciozno zacrtali, npr. odlaske u teretanu više puta tjedno ako je dotad i niste previše često posjećivali. O tome vam može posvjedočiti svatko tko redovito trenira – broj novih upisnika znatno se poveća u siječnju, ali se jednako tako brzo i smanji. Mnogi ne uspiju ostati ni prvih mjesec dana!
Zato je bolje krenuti polagano i postupno se privikavati na vježbu. Time će ona postati dio vašeg životnog stila, a ne samo sredstvo i nužda. To za sobom vuče i ostale navike – zdraviju prehranu i bolju brigu o zdravlju, na primjer.
2. Očekivanja svedite na razumnu razinu
Ako si zadate previše ambiciozne ciljeve koji se potom ne ostvare, time se dovodite u situaciju nezadovoljstva, a bez razloga. I manji napredak upravo je to – napredak, i na njega treba gledati kao na takvog. Svakome se dogodi da propusti trening ili da si da oduška i pojede komad kolača više. Osuđivanjem si nećete pomoći, dapače ono će vas samo odbiti od promjene navika i vratiti vas u one stare, nezdrave obrasce ponašanja.
3. Pronađite prijatelja za vježbanje
Bolje je vježbati s nekime, a ti razlozi nemaju veze sa samim fizičkim izvođenjem vježbi. Radi se o motivaciji. Bit će vam lakše otići na trening s poznatom osobom s kojom se možete družiti, nego da sami idete na nepoznata mjesta, kao što je nova teretana. Također, teže je odustati od treninga jer biste time razočarali onu drugu osobu koja na vas računa. Ponekad je i zgodnije jer se troškovi nabavke sprava također mogu podijeliti na više pojedinaca, pa je prednost i ekonomska.
4. Nabavite sportsku opremu
Uz par kvalitetnih tenisica i dobru sportsku odjeću lakše je ići trčati ili dizati utege. Smanjit ćete si rizik od ozljede, umor mišića i povećati udobnost. To će vas učiniti znatno motiviranijima za daljnje vježbanje. I samo ulaganje u dobre tenisice određena je potpora, jer je šteta da tako kvalitetna roba koju ste već kupili stoji neiskorištena. Zašto ne napraviti koji krug po kvartu?
5. Vodite dnevnik napretka
Zapišite sve treninge na kojima ste bili i sve vježbe koje ste obavili. Ako trčite, zapišite vrijeme i duljinu koju ste pretrčali. Kroz vrijeme ćete primijetiti velik napredak, a malo što je bolje od osjećaja postignuća i zadovoljstva zbog vlastitog napretka. Naposljetku ćete vjerojatno uvidjeti da vam dnevnik i ne treba, jer ćete se i sami osjećati znatno bolje u svojoj koži – zdravije i s više samopouzdanja.
Nova godina uvijek je prilika za unošenje promjena u život. No često se dogodi da se pretjera, pa se na kraju ni jedna odluka ne održi. Kao što smo već naveli, najbolje je početi postepeno i polagano. Malen broj pojedinaca, oni čelične volje, sposobni su naglo promijeniti svoj stil života. 

Mi ostali moramo se zadovoljiti s postupnim promjenama i hrabriti se iz dana u dan.


Gost u Jutarnjem programu Radija Herceg-Bosne, urednice Julije Gubeljić bio je Marko Čavka, kondicijski i fitness trener a njegove savjete za poboljšanje kakvoće života poslušajte na priloženoj poveznici.

Radio HB - Jutarnji program - Marko Čavka

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.