Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Kolege se opraštaju od preminulog Ive Gregurevića

Objavljeno 04.01.2019. 15:56

Hrvatski dramski umjetnik, glumac Ivo Gregurević, preminuo je iznenada u srijedu 2. siječnja u 67. godini života u Zagrebu.
Ivo Gregurević rođen je 7. listopada 1952. u Donjoj Mahali, kraj Orašja. Svoju prvu ulogu ostvario je u filmu Bogdana Žižića, “Ne naginji se van”.
Osamdesetih godina započeo je iznimno plodno razdoblje tijekom kojeg se etablirao kao jedan od naših najvažnijih glumaca s ulogama u filmovima i serijama poput “Kiklopa”, “Velog mista”, “Sokol ga nije volio”, “Život sa stricem”…
U svojem životu snimio je više od 90 filmova i 19 televizijskih serija, a pritom je glumio i u 30-ak kazališnih predstava. Također osvojio je i sve važnije hrvatske glumačke nagrade.
Od 1995. u rodnom Orašju organizira Dane hrvatskog filma, festival koji je svoje 23. izdanje doživio ove godine.
Zanimljivo je i da je Ivo Gregurević kao dio ekipe Glumci u Zagvozdu (Anja Šovagović-Despot, Bojana Gregorić-Vejzović, Sanja Marin, Goran Navojec, Vedran Mlikota i Ivo Gregurević) sudjelovao na albumu duhovne glazbe “Čovjek i Bog iz Nazareta”. 

Na njemu Glumci u Zagvozdu recitiraju stihove Marka Pandurevića za koje je originalnu glazbu skladao Slavko Nedić, urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija. Album je nastao na inicijativu zaklade Kap za slap a objavila ga je Cro sacro etiketa koju je u suradnji i pod okriljem Croatia Recordsa pokrenuo Hrvatski katolički radio. Omotnicu albuma krasi slika Coprus aeternum Dimitrija Popovića. Promocija albuma održana je 9. listopada 2007. u foajeu HNK-a u Zagrebu. 

Album “Čovjek i Bog iz Nazareta” osvojio je Porina 2008. godine u kategoriji “Najbolji album duhovne glazbe” za 2008. godinu.
Ivo Gregurević na njemu izvodi tri pjesme: “Dao im je priliku”, “Zašto ga izdade” i “Oni koji trag Njegov slijedili”.

Članovi obitelji, kolege i prijatelji iznenadno preminulog glumca Ive Gregurevića od njega će se, doznajemo, moći oprostiti na dvije komemoracije u Zagrebu, nakon čega će njegovo tijelo biti prevezeno u Orašje na posljednji ispraćaj.
Službenu komemoraciju organizirat će mu Hrvatsko narodno kazalište, gdje je otvorena i knjiga žalosti u koju se mogu upisati građani, prijatelji, poznanici, svi oni koje je veliki glumac zadužio svojim višedesetljetnim radom.
Kako je objavio HNK, posljednji ispraćaj bit će održan u ponedjeljak, 7. siječnja u 15 sati, na zagrebačkom Mirogoju.
Sprovod Ive Gregurevića će u rodnoj Donjoj Mahali u Orašju biti održan u utorak, 8. siječnja s početkom u 14 sati.

Na priloženim poveznicama možete poslušati kako se u Otvorenom programu Radija HB urednice Mirjane Šimunović od preminulog kolege oprostila glumica Perica Martinović, te razgovor s kolegicom iz Orašja, novinarkom Nadom Koturić.


Radio HB - Otvoreni program - Perica Martinović


Radio HB - Otvoreni program - Nada Koturić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.