Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Nakon Godišnjaka, HKD Napredak izdao i veliki zidni kalendar za 2019. godinu

Objavljeno 06.12.2018. 19:31

U sklopu svojih redovitih predbožićnih aktivnosti Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” izdalo je i veliki 12-listni zidni kalendar s prilozima kojima se ističe povjesna kultura i tradicija hrvatskoga naroda. 

Likovni prilozi za Napretkov kalendar za 2019. godinu su zapravo fotografije kamenih reljefa s kasnosrednjovjekovnih nadgrobnih spomenika koje obično zovemo stećcima, i to iz njihova središnjega prostora od Cetine do Drine i od Jadrana do tuzlanskih nekropola. Neke od tih fotografija su ovim kalendarom prvi puta ugledale svjetlo dana i postale prvi puta dostupne javnosti te je ovo svojevrsna prilika za afirmiranje i čuvanje vrijedne nacionalne i svjetske likovne baštine.
Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano je još 1902. godine zbog želje kako bi se pomoglo siromašnim i nadarenim učenicima i studentima te zanatlijama. 

Otad do danas Napredak je školovao i pomogao školovati više od 16.000 učenika i studenata, a među njima se ističu nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog te slikari Gabrijel Jurkić, Izet Mujezinović kao i pjesnik Nikola Šop.
HKD Napredak danas djeluje u najznačajnijim zemljama Europe i Sjeverne Amerike kroz 54 svoje podružnice.


U povodu objavljivanja novog Godišnjaka i zidnog kalendara, gost u programu Radija Herceg-Bosne kod kolege Marija Pinjuha bio je glavni urednik Godišnjaka, Franjo Bratić, a na priloženoj poveznici možete poslušati razgovor.


Radio HB - Franjo Bratić, HKD Napredak

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.