Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Ocjenjivanje sudaca i tužitelja u fokusu godišnje konferencije VSTV-a

Objavljeno 05.12.2018. 16:13

Zamjenik voditelja Izaslanstva EU u BiH Khaldoun Sinno istaknuo je važnost postojanja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u BiH, ali je i naglasio potrebu određenih poboljšanja u sektoru pravosuđa.
"Nužno je napraviti izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, što je krajnja odluka zakonodavca, međutim tu su i suci i tužitelji kao pojedinci koji igraju važnu ulogu. Građani očekuju konkretne rezultate, odnosno donošenje efikasnih i brzih odluka", izjavio je Sinno novinarima uoči početka četvrte godišnje konferencije VSTV-a koja se 5. i 6. prosinca održava u Mostaru.
Fokus prvog dana konferencije je na ocjenjivanju nositelja pravosudnih funkcija s naglaskom na nedavno usvojene kriterije za ocjenjivanje sudaca, tužitelja, predsjednika sudova, glavnih tužitelja te predsjednika sudskih odjeljenja i šefova odjela u tužiteljstvima.
Jačanje pravosuđa ključno je za bilo kakvo otpočinjanje članstva BiH u EU, a tomu će doprinijeti i ocjenjivanje nositelja rada pravosudnih funkcija, istaknuto je.
Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija kazao je kako je u proteklih godinu dana učinjeno mnogo stvari u sustavnim okvirima, a među tim aktivnostima je i Akcijski plan za implementaciju Peer Review preporuka Europske komisije, a koji je, po njegovim riječima, u cijelosti ispoštovan.
"Mi smo trenutno u fazi usklađivanja standarda pravosuđa BiH sa standardima EU koristeći pritom mehanizme Europske unije koji se ogledaju kroz Peer Review preporuke koje su nam vodilja i put na unaprjeđenju", kazao je Tegeltija.
Kad je riječ o ocjenjivanju sudaca i tužitelja, Tegeltija je podsjetio kako se ono obavlja od početka reformi 2003. godine, uz iznimku Suda BiH, odnosno da se trenutno radi na unapređivanju toga sustava u skladu s preporukama Europske komisije.
Dvodnevni skup u Mostaru održava se uz financijsku potporu Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a okupio je predsjednike sudova, glavne tužitelje, predstavnike strukovnih udruga, izvršne vlasti te predstavnike međunarodne zajednice.

Na priloženim poveznicama možete poslušati izjave zamjenika voditelja Izaslanstva EU u BiH Khaldouna Sinna i predsjednika VSTV-a, Milana Tegeltije, kao i njegovo uvodno izlaganje.


Radio HB - Khaldoun Sinno i Milan Tegeltija - izjave


Radio HB - Milan Tegeltija - uvodno izlaganje

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.