Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Održan okrugli stol i predstavljanje Analize medijskog tretmana rodnog nasilja u RH na tri nacionalne televizije

Objavljeno 05.12.2018. 09:53

Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama predstavljena je u sklopu okruglog stola na kojem su sudjelovali brojni stručnjaci, novinarke i znanstvenice, a skup je pozdravila i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić.
Kako je istaknuto tijekom predstavljanja analize, u programima tri nacionalne televizije u navedena tri mjeseca bilo je ukupno 79 priloga koji su sadržajem bili vezani uz analiziranu temu rodno uvjetovanog nasilja, odnosno najviše nad nasiljem nad ženama.
Istaknuto je i kako je većina priloga emitirana u glavnim dnevnim informativnim emisijama, njih ukupno 53 te u ostalim informativnim emisijama izvan prime-time termina, njih ukupno 26. Udio priloga o rodno uvjetovanom nasilju iznosi 5,59 posto u ukupnom trajanju svih praćenih emisija, a po temama najviše je, njih čak 40, posvećeno agresiji i nasilju, slijedi 16 priloga na temelju sudskih izvješća i crne kronike, a priloga o društvenim akcijama i programima podizanja svijesti ukupno je bilo 14.
Naglašeno je i kako je pohvalan sve češći način korištenja termina koji sugeriraju da se u slučaju nasilja nad ženama radi o rodno uvjetovanom nasilju, odnosno o društvenom problemu, a ne o privatnoj tragičnoj situaciji.
S obzirom na analizirane podatke, istaknuto je kako se može zaključiti da u medijskom praćenju rodno uvjetovanog nasilja postoji tendencija koja zabilježene slučajeve ne tretira kao izolirane pojave nego kao informacije od općeg interesa.
Na okruglom stolu o temi rodnog nasilja pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je novi EU projekt "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", realiziran u suradnji sa Ženskom sobom - Centrom za seksualna prava te pridruženim partnerima Hrvatskim novinarskim društvom, Pravosudnom akademijom i Policijskom akademijom.
Skup je moderirala Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije.


Anita Malenica bila je gošća u Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne urednice Mirjane Šimunović, a razgovor s njom možete poslušati na priloženoj poveznici.

Radio HB - Otvoreni program - Anita Malenica

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.