Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U Mostaru održan sastanak čelnika HDZ-a BiH i SDA

Objavljeno 03.12.2018. 17:53

U Mostaru je održan sastanak izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije, koje su predvodili predsjednici dr. Dragan Čović i Bakir Izetbegović.
U stranačkom izaslanstvu, uz predsjednika Čovića sastanku su nazočili Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i Miljana Glamuzina, glavni tajnik HDZ-a BiH, te uz predsjednika Izetbegovića nazočili su: Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i Edin Mušić, potpredsjednik SDA.
Ne postoji nikakva mogućnost da se na bilo kojoj razini vlast formira bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata, od Vijeća ministara, preko Vlade FBiH do županijskih vlada, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.
Čović je istaknuo kako se bez hrvatskih političkih predstavnika vlast može formirati u ZDŽ, jer je Hrvata u toj županiji jako malo.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako su izaslanstva dviju stranaka razgovarala o provedbi izbornih rezultata i to tako da traže rješenja koja bi trebala osigurati da se ne čeka dugo na novu vlast.
Izetbegović je izjavio kako su HDZ i SDA već dugo koalicijski partneri i predstavljaju dva naroda u BiH. SDA je, istaknuo je, dobila relativnu većinu podrške Bošnjaka na ovim izborima a HDZ apsolutnu podršku Hrvata.
Dodao je i kako HDZ ističe problema izbora legitimnih političkih predstavnika. Za SDA je, kaže, generalno sve prihvatljivo što je bazirano na presudama Ustavnoga suda BiH, Ustavu BiH i Ustavu FBiH, konvencijama EU i presudama suda iz Strasbourga.
Također, Čović je izjavio kako na razini BiH parlamentarne većine već postoje.
„Definirano je tko čini većinu s hrvatske i srpske strane i ostaje vidjeti tko će to biti s bošnjačke strane. Ako to želi biti SDA, onda je i to riješeno i odmah možemo formirati novo Vijeće ministara. U pet županija se ništa bez HDZ-a ne može napraviti, kao ni u entitetu FBiH. Mislim da SDA i njihova koalicijska snaga, zajedno s nama, mogu osigurati većinu i na razini FBiH, ako to žele. Moramo imati kvalitetne većine da se za godinu dana ponovno o ovom ne bi raspravljalo“, rekao je Čović.
SDA će, pak, pokušati razgovarati s BH. blokom (DF, SDP i Naša stranka).
„Mi bismo željeli imati uz sebe i tu komponentu. Potrebno je raditi reforme i mi želimo da i oni budu s nama u tom procesu. Mi moramo napraviti i nacionalno i ideološko pomirenje“, rekao je Izetbegović i ponovno dodao kako je jako teško „iskombinirati ovo za što je zainteresiran HDZ s presudama međunarodnih sudova, ali je moguće“.
Upitan je li mu prihvatljivo načelo da jedan narod drugom ne bira predstavnike, Izetbegović je odgovorio kako narodi ne biraju nego birači.
„Ne bira bošnjački narod hrvatskog člana Predsjedništva. Vjerojatno su većina tih birača Bošnjaci, ali mi to točno ne znamo. Jako je teško ovo riješiti, ali nije nemoguće. Billi smo ranije nekad jako blizu tih rješenja. Jedno takvo je travanjski paket, pa Fulleov model. Za nas su pak relevantne pobjedničke stranke. Zo su SDA i HDZ. Snažnu podršku je dobila i SDP. DF ima člana Predsjedništva. To je za nas bitno. Vidjet ćemo što će na kraju biti. Ovaj ljevičarski blok bi mogao imati malo više osjećaja za realnost i spremnosti za kompromis“, izjavio je Izetbegović.
Čović je pak rekao kako su stranke koje za sebe kažu da su „ljevičarske“ u biti 100 posto bošnjačke.
„Kad govorimo o ljevičarima, to su isključivo bošnjačke stranke. Za bošnjačkog člana Predsjedništva glasovali su 100 posto Bošnjaci, za srpskog Srbi, a za bošnjačkog-hrvatskog člana Predsjedništva je glasovalo 99 posto Bošnjaka. To su činjenice koje želimo jasno kazati javnosti. To će se morati uvažavati ako se želi ići naprijed. Struktura ljevičarskih stranaka je 90 posto bošnjačka. Svako rješenje koje se ponudi neka se stavi u kontekst ovih i prethodnih izbora i vidjet će se dobivamo li legitimnost političkog predstavljanja. Ako se dobije, onda mi to prihvaćamo. U suprotnom, takva nam rješenja nije potrebno nuditi“, rekao je Čović.


Na priloženoj poveznici možete poslušati cijelu konferenciju za medije koju su nakon sastanka održali Dragan Čović i Bakir Izetbegović.


Radio HB - sastanak Čović - Izetbegović

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.