Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U Međugorju održan Treći poslovni forum: Porazni podaci o odlasku mladih

Objavljeno 09.11.2018. 11:48

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u Međugorju kako su statistički podatci o odlasku mladih iz naše zemlje porazni i da je za zaustavljanje tog trenda potrebno iskoristiti potencijale koje "imamo te staviti realan sektor - gospodarstvenike u prvi plan".

Dodao je kako se može organizirati stotinu skupova, ali da pomaka neće biti ukoliko se ne naprave olakšice po svim osnovama, počevši od porezne politike.
"Onog dana kad mladi budu završavali fakultete i strukovne škole, zapošljavali se i imali sigurno radno mjesto i plaću te bili oslobođeni svih dodatnih stvari koje opterećuju i mladost i gospodarstvenike, onda ćemo moći krenuti naprijed", ocijenio je Bevanda uoči "Trećeg poslovnog foruma" u Međugorju. 
Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić istakao je kako će forum pokušati odgovoriti na jedno od pitanja koje opterećuje domaće gospodarstvenike, a to je nedostatak kvalitetne radne snage na tržištu rada, kako onih srednjeobrazovanih tako i visokog školstva.
Ustvrdio je kako ekonomski razvitak jedne zemlje počiva na dva stupa, jedan je kapital u užem smislu, a to je tehnologija, dok je drugi stup radna snaga.
"Mi kao zemlja koja smo gotovo pa na granici siromaštva još uvijek ne možemo ulagati u skupe tehnologije, ali nadamo se da, ipak, kroz naš sustav školstva, kako srednjoškolskog tako i visokoobrazovnog, možemo ulagati u ljude i možemo na neki način usporiti taj odlazak. Zasigurno ga nećemo zaustaviti, jer to je jedan fenomen koji ne postoji samo u BiH nego na širem prostoru jugoistočne Europe i Bliskog istoka prema zapadu, ali mislimo da kvalitetnim obrazovanjem za moderna zanimanja možemo dijelom odgovoriti na to pitanje", ocijenio je Šantić.
"Predložit ću da komora, poduzetnici i akademska zajednica, zajedno sa srednjim školama, krenu s jednim dokumentom prema županijskim i Vladi FBiH, koji će možda dati odgovore treba li uvesti dvojno obrazovanje. Hoće li to biti model koji će našu djecu slati tri dana tjedno u tvornice ili će biti neki centri izvrsnosti gdje će simulirati te tvornice, to je manje bitno, ali to je jedan od načina kako možemo odgovoriti na tu kvalitetu u radnoj snazi na našem prostoru", zaključio je Šantić.
Prema riječima dopredsjednice Hrvatske gospodarske komore Mirjane Čagalj, radna snaga jedan je od najvećih problema i o njoj se najviše i razgovara.
"Najveći problem nedostatka radne snage je zapravo negativan trend demografije na cijelom jadransko-jonskom području i teško je za očekivati i veliki priliv radne snage ako imate demografski pad, znači neminovno ste osuđeni na uvoz radne snage iz susjednih zemalja", smatra Čagalj.
Ocijenila je kako je jedan od osnovnih oblika djelovanja svih komora isticanje sustava dvojnog obrazovanja koji će ljude koji su na zavodu brzo prekvalificirati za potrebna zanimanja, odnosno mlade ljude što prije educirati za poduzeća koja trebaju takvu vrstu zanimanja i osposobiti ih na način da su po završetku te škole odmah spremni za tržište rada.
"Prema istraživanjima koja smo radili, u idućih 20 godina 40 posto postojećih zanimanja će nestati, a pojavit će se 40 posto sasvim novih zanimanja koje mi sad još uvijek nemamo niti u perspektivi da ih vidimo koja su to. Vjerojatno će najviše biti vezana za IT", zaključila je dopredsjednica Gospodarske komore Hrvatske.
Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg istaknuo je u svom obraćanju da je Vlada HNŽ-a svjesna kako je snažno gospodarstvo jedini način da se zadrži naš najveći kapital – ljudi.
"Ovaj forum vidimo kao dobru prigodu da zajednički analiziramo postojeće stanje i mogućnosti, ali i izrazimo očekivanja  koja s pravom imamo - da se u sinergiji javnog i realnog sektora možemo fokusirati na stvaranje stabilnijeg okruženja potrebnog za uspješno razvijanje poslovanja i veći angažman domaćih ljudskih potencijala", kazao je Herceg.
"Treći poslovni forum" organizirala je Gospodarska komora FBiH, a održava se pod pokroviteljstvom zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.
Tema ovogodišnjeg foruma je 'Ljudski resursi – faktor ekonomskog razvitka', a on je podijeljen u dva panela: "Ljudski resursi- Prednost BiH ili njezin ozbiljan socijalni problem- stanje u zemljama okruženja" i "Ljudski resursi preduvjeti uspješnosti klastera".

Na priloženoj poveznici možete poslušati svečano otvaranje foruma.

Radio HB - Otvaranje III. Poslovnog foruma GK FBiH

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.