Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Sedam pozlaćenih križeva za obnovljenu Sabornu crkvu

Objavljeno 06.11.2018. 14:46

U nazočnosti velikog broja vjernika iz doline Neretve i dijaspore, donedavni vjerski vođa pravoslavaca u Hercegovini, aktualni vladika njemački, Grigorije i novi vladika zahumsko-hercegovački i primorski, Dimitrije, blagoslovili su u nedjelju ujutro sedam pozlaćenih križeva, koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, čija obnova još traje.
Saborna crkva u Mostaru izgrađena je 1873. godine, pred kraj osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini i u to vrijeme je bila jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. Potpuno je srušena miniranjem u lipnju 1992. godine. 
2008. godine je u manastiru Žitomislići između Mostara i Čapljine održana velika donatorska konferencija, na kojoj su brojne institucije, organizacije i pojedinci obećali donirati novac za obnovu Saborne crkve.
Sama obnova crkve počela je 2010. godine. 
Iz Srpske pravoslavne crkve u Mostaru ovih je dana priopćeno kako je zidanje vanjskog dijela Sabornog hrama završeno 18. rujna ove godine, kad je ugrađen posljednji kamen u središnju kupolu. Slijedi postavljanje krova, otvora i ukrašavanje enterijera i eksterijera crkve.
Mostarski paroh, Radivoje Krulj, kazao je kako samo fizička rekonstrukcija Saborne crkve stoji više od četiri milijuna eura, dok se ukupna obnova s unutrašnjošću procjenjuje na oko sedam i pol milijuna eura.
Iz SPC Mostar su takođe ranije izrazili želju da Saborna crkva u Mostaru bude obnovljena i stavljena na raspolaganje vjernicima do 2019. godine, kada će se obilježavati 800 godina postojanja eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Ovim je povodom u Otvorenom programu Radija HB kod urednice Mirjane Šimunović gostovao mostarski paroh Radivoj Krulj, a razgovor s njim možete poslušati na priloženoj poveznici.

Radio HB - mostarski paroh Radivoj Krulj

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.