Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Hrvati Vareša obilježavaju tužnu godišnjicu - 25 godina od stradanja 125 sugrađana

Objavljeno 06.11.2018. 13:47

Na Sve svete i Dušni dan i ove godine odana je počast svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata općine Vareš i na taj način obilježena tužna 25. godišnjica stradanja Hrvata Vareša.
Predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Vareš su na blagdan Svih svetih i Dušni dan pohodili su spomen obilježja i posljednja počivališta na području općine Vareš, te molitvama i svijećama na spomen obilježjima u selima Višnjići, Pogar, Kopijari i Borovica odali počast poginulim pripadnicima vareške brigade HVO-a Bobovac i stradalim civilima.
U večernjim satima na Dušni dan paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća ispred središnjeg spomen-obilježja u dvorištu crkve sv. Mihovila u Varešu Varešani su se poklonili svakoj od 125 žrtava, čija usklesana imena čuva sv. Mihovil na ploči u podnožju spomen obilježja.
Tom prigodom vijence su položili članovi Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata Vareš, a potom i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Vareš, pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, MZ Pogar i MZ Duboštica i na kraju ispred Općine Vareš općinski načelnik Zdravko Marošević sa suradnicima.
Svetu misu za sve hrvatske žrtve u župnoj crkvi predvodio je župni vikar fra Anto Cvitković.
Tako su blagdan Svih svetih i Dušnog dana protekli u molitvama za sve one koji nisu više s nama, ali uspomena na njih i njihova djela ostala je u srcima njihove rodbine i prijatelja.
Podsjećamo, Dan sjećanja na stradanje hrvatskog naroda Vareša obilježit će se u četvrtak 08. studenog komemorativnom akademijom u Radničkom domu u Varešu, te polaganjem vijenaca na središnje spomen obiljžje u Varešu i služenjem mise zadušnice u vareškoj crkvi sv. Mihovila.

U Otvorenom programu Radija HB urednice Mirjane Šimunović, ovih se tužnih dana prisjetio i zapovjednik bivše 96. domobranske pukovnije HVO-a "Bobovac" Vareš, a danas brigadir u Oružanim snagama BiH – Mario Andrić. Razgovor možete poslušati na priloženoj poveznici.

RADIO HB - brigadir Mario Andrić

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.