Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Župa Livno danas obilježava svog patrona

Objavljeno 01.11.2018. 14:19

Župa Livno nastala je odvajanjem od župe Vidoši, najprije kao ekspozitura 1849. god., te mjesna kapelanija 1851, da bi konačno 1858. godine bila i službeno proglašena župom. 
Matice se vode od 1849. godine.
Na području livanjske župe postoje tragovi srednjovjekovnih crkava: u Rapovinama Sv. Petra apostola (9. st.), u Livnu Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Luke Evanđelista, pretvorena u džamiju, i dr.
U vrijeme osmanske vladavine, posebice u 16. i 17. st., broj katoličkog življa opadao je zbog progona i iseljavanja, a porušene su i crkve. 
Početkom 18. st. u livanjskom kraju nema nijedne crkve ni franjevačke kuće. Do oživljavanja dolazi četrdesetih godina 18. stoljeća. Tada je uspostavljena župa za cijeli livanjski kraj, sa sjedištem neko vrijeme u Čukliću, a kasnije trajno u Vidošima. Od te prostrane župe formiralo se tijekom 19. stoljeća više novih župa.
Sve do kraja 19. stoljeća kao župna služila je samostanska crkva u Gorici (iz god. 1854). Zbog udaljenosti od središta Livna, odlučeno je da se gradi crkva u samome gradu. Gradnja je započela 1890. godine po projektu arhitekta Budau-a, a radove je izvodio graditelj Tomašević. Crkva je dovršena 1899. godine. Na zvoniku su četiri zvona.
Interijer crkve ukrašava Jurkićeva slika Mala Terezija iz god. 1939. Glavni je oltar vjerojatno s početka stoljeća. Novu oltarsku menzu u hrastovini izradio je kipar Zdenko Grgić početkom osamdesetih godina. Crkva je sredinom osamdesetih godina obnovljena (izmijenjen krov, iznutra okrečena) a Put križa naslikao je 1997. godine Željko Karaula.
Livanjska župa imala je 1877. godine 2.245 vjernika, a njihov se broj 1935. povećao na 4.060. Godine 1991. župa je imala 5.696 vjernika, a po zadnjoj statistici na koncu 2016. godine ona ima 7.820 vjernika u 2.452 obitelji.
2. kolovoza 2016. godine, zalaganjem župnika fra Vinka Sičaje i svih župljana, u mjestu Guber je nakon završenih radova posvećena nova filijalna crkva Marije Anđeoske – Porcijunkule. Crkvu krasi freska Gospe od Anđela i vitraji s prikazima svetaca i prizorima iz Pjesme stvorova, djela akademskog slikara prof. Mladena Ivešića. Za izgled oltara, svetohraništa, ambona i klupa zaslužan je akademski kipar Ilija Skočibušić. Akademik i akademski slikar Đuro Seder je naslikao postaje Puta križa. Autor idejnog rješenje je dipl. ing. arh. Aleksandar Bašić.
Župa na blagdan Svih svetih slavi svog patrona pa je u tom kraju danas osobito svečano.

U Otvorenom programu Radija Herceg-Bosne, kod urednice Julije Gubeljić, gostovao je župnik župe Svih svetih Livno, fra Vinko Sičaja, a kako su tekle pripreme za današnju svečanost možete poslušati na priloženoj poveznici.

Radio HB - Župnik župe Svih svetih Livno, fra Vinko Sičaja
» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.