Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Obiteljska medicina – trenutačno stanje i perspektive za daljnji razvoj

Objavljeno 01.11.2018. 13:23

Predsjednik Udruge liječnika obiteljske medicine Federacije BiH, Zaim Jatić, zajedno s još petnaest liječnika obiteljske medicine, predstavnicima Udruge iz iz Mostara, Tuzle, Bihaća, Sarajeva i Zenice posjetio je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Cilj posjeta bio je sastanak predstavnika Udruženja doktora obiteljske medicine s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ radi razmjene iskustava vezanih za mogućnosti primjene dobrih praksi razvoja obiteljske medicine koje provodi ZZO HNŽ i drugim dijelovima F BiH, te razmatranje trenutačnog stanja i perspektiva za daljnji razvoj. 

Sudionicima sastanka direktor Zavoda, Rade Bošnjak, uputio je riječi dobrodošlice i zahvale za dolazak i  zanimanje za aktivnosti i dostignuća ovoga Zavoda. Bošnjak se posebno zahvalio Zaimu Jatiću na inicijativi za održavanje sastanka te izrazio zadovoljstvo ovakvim vidom suradnje koji ima za cilj daljnji razvoj i unaprjeđenje obiteljske medicine koja ima iznimno bitnu ulogu u sustavu zdravstva.

Sastanku je nazočio i predstavnik Ministarstva zdravstva Federacije BiH, Vedran Marčinko, koji je zahvalio ravnatelju Bošnjaku i Jatiću na pozivu i organizaciji događaja koji uvelike može pridonijeti uspješnom razvoju obiteljske medicine u Federaciji BiH.

Voditelj Službe za primarnu zdravstvenu zaštitu ZZO HNŽ, Velimir Novak, nazočnima je prezentirao dostignuća ovog Zavoda u razvoju primarne zdravstvene zaštite s posebnim naglaskom na obiteljsku medicinu, te im približio sustav nagradnog plaćanja za liječnike opće/obiteljske medicine koje Zavod već četvrtu godinu uspješno provodi i unapređuje u Hercegovačko – neretvanskoj županiji. 

Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO HNŽ, nazočnima je ukratko prezentirala ključne izmjene Standarda i normativa zdravstvene zaštite u Federaciji BiH koji nisu strukturirani tako da podupiru jačanje obiteljske medicine. 

Nakon izlaganja predstavnika Zavoda, sudionici sastanka iznijeli su svoja mišljenja i stajališta o trenutačnom stanju zalažući se za jačanje primarne zdravstvene zaštite kroz razvoj obiteljske medicine utemeljene na načelima učinkovitosti i izvrsnosti u čijem središtu pozornosti je pacijent. 

Izrađena je Inicijativa za izmjene i dopune Standarda i normativa zdravstvene zaštite u F BiH, inicijativu za izmjene inicijativu za izmjenu Zakona o vođenju medicinske dokumentacije odnosno isključivanje vođenja dvojne/dvostruke dokumentacije (papirnata i elektronska), kao i inicijativa za organiziranje okruglog stola sa županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja, Fondom osiguranja Distrikta Brčko i Udruženjem doktora obiteljske medicine o temi: „Dobra praksa u HNŽ u razvoju obiteljske medicine". 

Nakon sastanka, Zaim Jatić ravnatelju Radi Bošnjaku, u ime Udruge liječnika obiteljske medicine Federacije BiH, uručio je zahvalnicu za organizaciju i razvoj obiteljske medicine u HNŽ-u, a koja treba biti primjer i za sve druge županije u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Nakon sastanka upriličena je konferencija za medije na kojoj su se javnosti obratili ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije, Rade Bošnjak i predsjednik Udruge liječnika obiteljske medicine Federacije BiH, dr. Zaim Jatić, a što su poručili možete poslušati na priloženoj poveznici.

Radio HB - Konferencija za medije ZZO HNŽ

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.