Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Obilježen blagdan Svih svetih u Mostaru

Objavljeno 31.10.2018. 15:54

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora i Ministarstva obrane BiH te ratni vojni zapovjednici HVO-a položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

"Danas se prisjećamo svih onih koji su zajedno s nama ugradili sebe kako bismo danas imali Bosnu i Hercegovinu. To je i prigoda prisjetiti se svih dragih ljudi koji su nam u sjećanjima i zato i postoje ovakva obilježavanja diljem BiH", izjavio je novinarima predsjednik HNS-a Dragan Čović nakon polaganja vijenaca.

Radio HB - Dragan Čović

General zbora Hrvatskog vijeća obrane, Stanko Baja Sopta kazao je kako su danas ovdje da zapale svjetlost "za pokoj duša naših najboljih sinova koji su sebe darovali za našu slobodu i da im odamo počast jer su darovali svoj život za naš bitak".

Radio HB - Stanko Sopta

Nakon polaganja vijenaca, u mostarskoj katedrali Majke Marije Crkve održana je misa zadušnica. 

Ranije danas, vijenci su položeni pred spomen obilježjem u krugu vojarne Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru te je održana misa zadušnica u kapelici sv. Ivana Krstitelja. 

Vijenci su položeni i na središnjem spomeniku i grobu Joze Leutara na groblju Masline gdje upriličena i molitva za umrle.

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, i u Tomislavgradu su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Uz izaslanstvo općine Tomislavgrad, predvođeno načelnikom Ivanom Vukadinom i predsjednikom Općinskog vijeća Lukom Krstanovićem, vijence su položili i predstavnici Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije, te Oružanih snaga BiH i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.  

Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i kratke molitve u duvanjskoj spomen bazilici uslijedila je sveta misa koju je predvodio vojni kapelan fra Mario Ostojić uz koncelebraciju nekoliko svećenika duvanjskoga dekanata. 

Izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, Ministarstva za pitanja branitelja Županije Sarajevo, Općine Novo Sarajevo i Koordinacije braniteljskih udruga Općine Novo Sarajevo danas su na Groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu – u povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana – položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko". 

Prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo, Marinko Pejić naglasio je kako je vojno-politička organizacija HVO Sarajeva, utemeljena u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stala na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim oružanim postrojbama. 

Naravno, to ne bi bilo moguće bez žrtve branitelja koji su položili svoje živote za obranu ovih plemenitih ideja. 

„Nažalost, još uvijek 109 poginulih branitelja HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko" nema spomen-obilježje u Sarajevu, za čiju su slobodu i multietničku strukturu dali svoje živote. Očekujemo da će naše inicijative za podizanje spomen-obilježja ipak biti realizirane u skorije vrijeme“, kazao je Pejić.


U priloženim poveznicama možete poslušati što su uoči blagdana za naš radio kazali predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, general-bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije i Zdenko Marković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a HB Županije Sarajevo.


Radio HB - Marinko Čavara

Radio HB - general-bojnik Ivica Jerkić

Radio HB - Zdenko Marković

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.