Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Josip Jerković: Nije nam interes da samo Hrvatima bude dobro

Objavljeno 09.10.2018. 16:12

Po jutrošnjim preliminarnim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, s obrađenih 91,16 biračkih mjesta, dosadašnji potpredsjednik RS iz hrvatskog naroda Josip Jerković dobio je još jedan mandat.

Jerković, koji je kandidat koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, dobio je povjerenje 1.918 birača ili 0,33 posto.

Evo što je Jerković kazao uoči Općih izbora 2018.:

„Biti na bilo kojoj funkciji u ovoj zemlji nije lako, to nosi velika odricanja, potpunu predanost i ogromnu odgovornost prema ljudima koji su vam dali povjerenje. Naravno, odluku da prihvatim još jedan mandat te kandidaturu za dopredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda od svih stranaka sa hrvatskim predznakom na čelu s HDZ BiH, koje su članice Hrvatskog narodnog sabora, donio sam savjetujući se prvenstveno sa svojom obitelji, dragim prijateljima i na koncu sa rukovodstvom stranke HDZ BiH koja me je i  kandidirala. Moj pokretač i motiv su građani, prognani, izbjegli, raseljene osobe te svi oni koji su prepoznali moj trud i rad, kojima sam u proteklom mandatu u granicama svojih mogućnosti i u zakonskom okviru mogao pomoći.

Zalagat ću se upravo za nastavak obnove i povratak. To mora biti daleko jače i veće kako bi se svima onima koji su podnijeli zahtjev za obnovu i povratak sagradili objekti, a onima kojima je imovina uništena treba pravično biti nadoknađena. Proteklim mandatom sam prilično zadovoljan, jer smo realizirali mnogo velikih i važnih projekata obnove stambenih jedinica povratnika na ovim prostorima (sveukupno, do sada je napravljeno oko 5.600 objekata za Hrvate na području RS), a za puno njih se danas radi da se stvore uvjeti za realizaciju istog.

Kao što je svima poznato, postotak Hrvata koji su se vratili na prostore RS je vrlo mali. Razlog kao i ključna problematika je obnova, zaposlenje, zdravstvo i školstvo. Pitanje svih pitanja je kako opstati i ostati živjeti na prijeratnom prostoru ukoliko im se ne osigura mogućnost da svojim radom opstanu i ostanu na ovim prostorima, što će ostaviti velikog traga na opstojnost i postojanje Hrvata na području RS i BiH. Jedan od ključnih problema je to što Hrvati apliciraju za dodjelu donacije za obnovu kuće i realizaciju čekaju i po nekoliko godina.“

U nastavku donosimo razgovor s Josipom Jerkovićem nakon izbora.


Radio HB - Josip Jerković
» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.