Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Na Vrdima obilježena 25. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja

Objavljeno 08.10.2018. 16:17

Na blagdan svetog Franje 1993. godine i dan poslije na Vrdima, "sjevernim vratima Mostara", vodila se odlučujuća bitka između Armije BiH potpomognute ratnicima s Bliskog Istoka i HVO-a, a kako fra Ante Marić zapisa u “Hrvatskom listu” davne 1993., vojska Armije razbila se kao mjehur sapunice na crti Hrvatskog vijeća obrane u zoni odgovornosti grudske brigade Viteza Ranka Bobana.

U subotu, 6. listopada služena je sveta misa u sjećanje na poginule branitelje. Prisjetili su se nazočni heroja iz brigade Vitez Ranko Boban koji su položili živote - Damira Logare, Vice Paradžika, Gorana Spajića, Mire Spajića, Nediljka Barića, Gordana Milićevića i Davora Šimića. Iz HVO-a Tomislavgrad Stjepana Šapina, iz HVO-a Široki Brijeg Damira Anića iz HVO-a Konjic, Denisa Jozića i drugih velikana koji su obranili crtu koja je bila jedna od najvažnijih, ključ opstanka Hrvata na ovim prostorima.

Prebiralo se po sjećanjima, na Arapovom brdu pričalo se o junaštvu Mate Marića Maće i Damira Logare, Dam Dama koji su tu položili svoje živote. Tih davnih godina, Matina kćer imala je tek tri mjeseca, a njezino krštenje jedan od junaka Domovinskog rata nije dočekao. 

Kroničar događanja iz Domovinskog rata Mario Knezović u svom tekstu spominje se i heroja Stjepana Šapine. Kad je poginuo imao je tek 19 godina, a netom prije nego što je došao na Vrda, upisao je fakultet. 

Prije nekoliko dana su se u Grudama na misi zadušnici u crkvi svete Katarine okupili pripadnici HVO-a na 25. obljetnici pogibije Gorana Spajića, poginulog na lokaciji Jedrinje – Mostar na Vrdima. Godine 1990. upisao se na prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, kao jedan od najboljih, a ubrzo se uključio u obranu hrvatskih prostora. „Sad sam u postrojbama HVO-a, borim se za slobodu Hrvatske republike Herceg Bosne“, napisao je Goran u obrazloženju kad se ispisivao s fakulteta.

Sjajan učenik, perspektivni gitarist, a koliko je bio omiljen među suborcima govori činjenica da je Antiteroristička jedinica Širokobriješka kažnjenička bojna HVO-a svoj grudski ogranak nazvala po Goranu Spajiću, s njegovom slikom u grbu Herceg Bosne.

Nakon svete mise koju je slavio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, msgr. Ratko Perić, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Vrda.

Obilježavanju godišnjice stradanja hrvatskih branitelja na Vrdima uz mnoštvo vjernika, rodbine poginulih, mještana sela Vrdi, bivših pripadnika grudske brigade "Vitez Ranko Boban", predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nazočilo je i visoko izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a koje je predvodio dr. Dragan Čović.

25. godišnjica stradanja - Vrdi kod Mostara
» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.