Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] XI. sajam "Hercegovački plodovi Mediterana" otvoren u Stocu

Objavljeno 05.10.2018. 18:53

U Stocu je u petak svečano otvoren XI. sajam "Hercegovački plodovi Mediterana" koji je okupio više od 120 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i fokus su mediteranske kulture - šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, dr. Nevenko Herceg, a u pozdravnom govoru čestitao je organizatorima - Udruzi hercegovački plodovi Mediterana - koja je kroz svih ovih jedanaest godina uspjela zadržati autentičnost i autohtonost sajma, a pri tomu postati i mjesto na kojemu se može stručno progovoriti o perspektivama razvitka i mogućnostima privlačenja investiranja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju.

„Bog nam je dao prirodne ljepote. Na nama je da ih poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njima. Ovdje nazočni izlagači svojim proizvodima na najbolji način potvrđuju kako je moguće poštovati, živjeti i stvarati u skladu s prirodom. Do sada su oni najčešće sami podizali i njegovali svoje nasade noseći se sa svim poteškoćama, ne samo proizvodnje nego i plasmana svojih proizvoda“, rekao je predsjednik Herceg dodavši i to da je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije čvrsto opredijeljena za snažniji gospodarski razvitak, a upravo u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji vidi velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvitka Županije do 2020. godine.

„Unazad godinu dana, po prvi put smo uveli i poticaje u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji te sredstvima u ukupnom iznosu oko  900.000 KM potaknuli podizanje novih nasada, između ostaloga i maslina, kao i nabavu motokultivatora i priključaka. U ovoj godini za poticajne aktivnosti osigurano je 1.200.000 KM s ciljem podizanja proizvodnje na razinu samoodrživosti, povećanje kapaciteta, ostanak stanovništva u ruralnim područjima i razvitak poljoprivrede koja je od značaja za turizam i zaštitu okoliša“, rekao je predsjednik Herceg dodavši kako potpora Vlade neće izostati ni ubuduće.

Stjepan Bošković, načelnik Općine Stolac istaknuo je kako Sajam pruža mogućnosti za stjecanje novih znanja, pravilno sagledavanje vlastitih potencijala i razvojnih planova u području prehrane, poljoprivrede i turizma. Istaknuo je ulogu Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uručivši predsjedniku Hercegu zahvalnicu za dugogodišnju potporu organiziranju Sajma.

Uz predsjednika Hercega, otvaranju Sajma bili su nazočni i ministri u Vladi HNŽ: Oliver Soldo, Donko Jović i Slađan Bevanda.

Nakon svečanog dijela uslijedio je obilazak sajma i razgovor s izlagačima.

Sajam je prigoda da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, da se nabave neki od mnogobrojnih kvalitetnih prerađevina i plodova, ali i da se vikend provede u gradu muzeju. 

Na sajmu je također zastupljen i nastavno edukacijski segment pa su tako i ove godine planirane stručne radionice vrhunskih predavača. 

O temi "Tehnologija podizanja plantažnih nasada maslina" izlagat će profesor Ahmed Džubur s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Profesorica Adrijana Filipović s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, govorit će o temi ''Primjena makro i mikro gnojiva kod uzgoja maslina", dok će o temi "Maslinina muha - sve veći problem u hercegovačkim maslinicima" govoriti profesor Ivan Ostojić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Likovnu koloniju po prvi put ove godine održat će mladi akademski slikar Srećko Babić iz Stoca, dok će večer završiti koncertom Slavonskih Lola.

Za vrijeme sajma po Stocu će prometovati i turistički vlakić pa će se svi posjetitelji moći provozati i upoznati Stolac.

Sajam će svečano biti zatvoren u subotu, 6. listopada dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima.


XI. sajam Hercegovački plodovi Mediterana
» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.