Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke

Objavljeno 02.10.2018. 15:04


Simboličnim osvjetljavanjem bosanskohercegovačkih gradova u ružičastu boju označen je službeni početak listopada – mjeseca borbe protiv raka dojke.

Bosna i Hercegovina tako se pridružila brojnim europskim državama i gradovima kako bi skrenula pozornost na važnost ranog otkrivanja te bolesti.

Udruge oboljelih od raka dojke okupljene u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” u deset su gradova i općina osvijetlili neke od najljepših građevina i objekata.

U glavnom bosanskohercegovačkom gradu u ružičasto su obojeni Vijećnica i Šeher - Ćehajina ćupriju. Osvijetljen je i Stari most u Mostaru, vodopad u Jajcu, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, fontane u Zenici i Hadžićima, hotel Tuzla, Mješovita srednja škola u Bugojnu, Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu i most u Visokom.

Inače, rak dojke najučestaliji je tumor u žena i drugi najučestaliji tumor uopće.
 
Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju same žene. Redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova se bolest može otkriti ranom stadiju što znači i veće izglede za ozdravljenje. 
Mamografija je vrlo dobar i jednostavan kontrolni pregled koji može detektirati tumor u ranom stadiju. Stoga se ženama preporučuju mamografski pregledi. Prvu (bazičnu) mamografiju žena treba obaviti između 38. i 40. godine života, od 40. do 49. godine svake dvije godine, od 50. do 69. godine jednom godišnje, te poslije 70. godine svake druge godine.

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a rizična skupina su žene između 55-e i 70-e godine.

Podizanjem osviještenosti o ovoj bolesti nastoji se upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću.

Rak dojke nije samo fizička bolest. Žene često teško prihvaćaju dijagnozu, ponekad nemaju potporu najbližih ili radne okoline, pa se razgovorom i pisanjem o toj bolesti nastoji osvijestiti sve pripadnike društva.

Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke
» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.