Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U Mostaru obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Objavljeno 01.10.2018. 16:47

U organizaciji nevladine organizacije "Niste sami" i Udruge umirovljenika "Neretva" Mostar, na platou ispred Mepas Malla obilježen je Međunarodni dan starih osoba. Predsjednik Udruge umirovljenika "Neretva" Tomislav Primorac pozdravio je sve nazočne i zahvalio im na potpori koju daju Udruzi. Dodao je kako Udruga "Neretva" Međunarodni dan starih osoba obilježava svake godine u drugom gradu te da se nada kako će sljedeće godine Mostar biti domaćin.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade HNŽ, Nevenko Herceg koji je kazao kako Vlada podupire različite projekte udruga umirovljenika, ali i projekte mlađih generacija koji pomažu u rješavanju problema s kojima se svakodnevno susreću osobe treće životne dobi.

„Vlada HNŽ itekako je svjesna kako postupak demografskoga starenja i povećan broj starijih osoba nije zaobišao niti našu županiju,  što uvećava potrebu pronalaženja pravih odgovora za specifične potrebe i probleme s kojima se starije osobe susreću u svakodnevnom životu. Skrb o njima svakako nije obveza samo obitelji, nego cjelokupnog društva, počevši od nas koji sudjelujemo u donošenju javnih politika koje unaprjeđuju međugeneracijsku solidarnost, do potencijala nevladinog sektora koji različnim projektima sprječava njihovo marginaliziranje i omogućava aktivnije uključivanje u društveni život“, naglasio je predsjednik Herceg.

Istaknuo je, također, kako se današnjim projektom šalje snažna poruka da skrb o starijim osobama treba postati model ponašanja i djelovanja društva u cjelini kako bi se naši stariji građani osjećali dostojanstveno, sigurno, zaštićeno i sretno.

Programu su nazočili i ministri u Vladi HNŽ: Slađan Bevanda, Oliver Soldo i Goran Opsenica.

Posebni gost bio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je ovom prigodom istaknuo kako najveći dio starijih ljudi može i u tim godinama, živjeti dobro i korisno za društvo te imati svoje sadržaje.

"Trebamo znati kako ima i puno onih koji ne mogu skrbiti sami o sebi i te starije osobe zaslužuju jednu posebnu pažnju svih nas. Ja sam uvjeren da i ovakvim manifestacijama promičemo tu jednu potrebu da se mladost i starost potpuno uvežu", istaknuo je Čović.

Čestitajući im njihov dan, predsjednik Čović je na koncu programa, uz druženje i razgovor, prikladnim poklonom darivao nazočne osobe starije životne dobi, odnosno najjstarije članove, Jelu Marinčić i Mirka Šaravanju. 

Cilj projekta „Međugeneracijska solidarnost“ bio je privući pozornost šire društvene zajednice, posebice mladih, na potrebu posebne skrbi i brige za stare osobe, kako bi njihovu životnu jesen učinili dostojnom života ljudske osobe.

Međunarodni dan starih osoba - izjave


» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.