Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] HNŽ: Program ranog otkrivanja raka dojke

Objavljeno 25.09.2018. 12:56


U sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ u Mostaru Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Zavod zdravstvenog osiguranja i Zavod za javno zdravstvo HNŽ predstavili su županijski Program ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. Program je izradilo Ministarstvo zdravstva, a usvojila ga je Vlada HNŽ, dok su ključni akteri u samoj izvedbi projekta Zavod zdravstvenog osiguranja i Zavod za javno zdravstvo HNŽ te zdravstvene ustanove ove županije. Bitnu ulogu imat će Povjerenstvo za praćenje provedbe programa u kojemu su predstavnici Ministarstva i zavoda, predstavnik tvrtke medIT i predstavnica Udruge građana Novi pogled, udruge koja godinama okuplja žene oboljele od raka dojke i drugih zloćudnih oboljenja kao i zdrave žene koje su potpora radu udruge. 
Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, dr. sc. Goran Opsenica, kazao je kako je rak dojke, općenito, najčešća zloćudna bolest u žena i najveći uzrok smrti ženske populacije.  
„Program treba obuhvatiti žene od 45-69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, a cilj je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju čime se omogućuje smanjenje smrtnosti od raka dojke za 23-31%,  produljenje života oboljelih od raka dojke i poboljšanje kakvoće života oboljelih od raka dojke“ kazao je ministar Opsenica. 
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, Rade Bošnjak, govorio je o tomu kako, još od 2012. godine, Zavod provodi reforme u zdravstvu počevši od uvođenja sustava upravljanja kvalitetom (SUK), razvoja primarne zdravstvene zaštite (PZZ), uvođenja DRG u bolničku zdravstvenu zaštitu te razvoja Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS).

Predstavljanje Programa ranog otkrivanja raka dojke
Maja Memić, predsjednica Udruge Novi pogled
» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.