Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

Posljednja haška presuda - 111 godina za Hrvate iz BiH

Objavljeno 29.11.2017. 17:09

AUTOR: Hrvatska Radiotelevizija


Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju na ročištu u predmetu "Prlić i ostali" svima je potvrdio prvostupanjske kazne. Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u sklopu žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo je da su postojali međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata radi etničkog čišćenja dijelova BiH. 

Bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrđeno je 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora. Nakon što je i bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a generalu Slobodanu Praljku potvrđena kazna od 20 godina, on je kazao: General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu i popio sadržaj iz bočice. U bolnici je preminuo nakon nekoliko sati. Ročište je zatim prekinuto, ali i nastavljeno u 14.15 kada je potvrđena prvostupanjska kazna Milivoju Petkoviću 20 godina, Valentinu Ćoriću 16 godina i Berislavu Pušiću 10 godina. Sva petorica ostat će u zatvoru. Jedino Pušić nije bio na ročištu. 

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće utvrdilo je da su postojali međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata radi etničkog čišćenja dijelova BiH. Rušenje starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice.

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.