Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

Mijo Jelić: "Herceg-Bosna nije utemeljena nezakonito. Cilj nije bio odcjepljenje"

Objavljeno 28.11.2017. 13:07

Mijo Jelić je heroj Domovinskog rata u BiH. Bio je na svim bojištima, na čelu više postrojba, i iz rata izišao kao zapovjednik pobjedničke vojske. U Haagu je svjedočio i sudjelovao u obranama Darija Kordića, Ante Furundžije, Paška Ljubičića, Ante Gotovine, na kraju i šestorice dužnosnika Herceg-Bosne kojima će sutra biti izrečena presuda pred Haaškim tribunalom. Optužnica protiv njega koju je podiglo Tužiteljstvo BiH dio je iste matrice – tzv. zločinačkog pothvata – kojoj je cilj optužiti i osuditi sve hrvatske časnike i u konačnici sve Hrvate u BiH. Zbog toga je zatražio da ga procesuiraju sudovi u RH, gdje se sklonio od progona bošnjačkih vlasti.

AUTOR: VEČERNJI.HR

 

Kakvu presudu očekujete za šestoricu dužnosnika Herceg-Bosne?

Kao hrvatski branitelj i svjedok toga vremena, očekujem da će, ako ima pravde i Boga, šest hrvatskih uznika u Haagu biti oslobođeno.Potpuno se slažem s izdvojenim mišljenjem predsjedajućeg prvostupanjskog vijeća Antonettija koji je ustvrdio da nije bilo udruženoga zločinačkog pothvata. Nema nijednog dokaza da je Herceg-Bosna provodila etničko čišćenje muslimanskog naroda u BiH, da je bila država u državi i da se htjela odcijepiti od BiH.

 

Automatski se postavlja pitanje zašto su se te općine udružile?

Već je bjesnio rat u Hrvatskoj, Vukovar je pao. Napadnuti su hrvatski prostori u BiH. Sredinom rujna bombardirano je hrvatsko selo Ravno, a početkom listopada sravnjeno je u zajedničkom napadu na Dubrovnik i zaleđe. Već je tada došlo do likvidacija Hrvata u Ravnu.

 

Sarajevo je tada šutjelo. Jesu li Hrvati imali drugog izbora?

Ponavljam, uspostava Herceg-Bosne događa se na dan pada Vukovara. Podsjetit ću da je nakon ubojstava i spaljivanja Ravna, koje je teritorij BiH, tadašnji bošnjački čelnik Alija Izetbegović rekao: “Nije to naš rat!”.

 

Javnosti je malo poznato da postoji i tzv. veliki udruženi zločinački pothvat (UZP) kojim su, po navodima Haaškog tužiteljstva, sa šestorkom povezani predsjednik Tuđman, ministar Gojko Šušak, general Janko Bobetko, ali i nekoliko drugih ljudi u Herceg-Bosni. Postoje špekulacije da će otpasti veliki UZP, a da bi mogli ostati mali. Jesu li oni postojali, vi ste svjedok?

Hrvatska Republika Herceg-Bosna uspostavljena je 28.kolovoza 1993. nakon Vance-Owenova mirovnog plana koji je predviđao uniju triju republika u BiH, što su prvotno prihvatile sve strane. Herceg-Bosna, ni kao zajednica ni kao republika, nije uspostavljena nezakonito. Nije joj cilj bilo odcjepljenje, pripajanje Hrvatskoj ili pak da postane samostalna država. Herceg-Bosna je u svim dokumentima isticala teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali nije prihvaćala unitarnu državu. Hrvati su tražili jednakopravnost.

 

Haaško tužiteljstvo tvrdi da se u transkriptima predsjednika Tuđmana govori drukčije nego što vi sada govorite?

U Tuđmanovim se transkriptima o tome ne govori. Nijedan ne potvrđuje tu tezu. Ne samo da sam čitao te transkripte nego sam bio i svjedok tog vremena. Bio sam na desetak sastanaka s predsjednikom Tuđmanom i ne postoji nijedan dokument i potpis koji potvrđuje da je planirano etničko čišćenje.

 

Križančevo Selo, Buhine Kuće, Maljine, Dusina, Grabovica, Uzdol, Doljani... stotine ubijenih i masakriranih hrvatskih civila i zarobljenika. Nikome na dušu pojedinačno, kamoli zapovjedne odgovornosti. A za zločin u Ahmićima istodobno brojne osude. Kako to?

U trokutu općina Zenica – Travnik – Vitez 8. lipnja 1993. uništena su sva hrvatska sela. Samo u selu Sušnju strijeljano je 16 hrvatskih civila. U Kaknju su 13. lipnja pale sve crte obrane. Toga dana ubijeno je više od 60 hrvatskih civila i zarobljenih vojnika. Tada je majki Anici Jurić Armija BiH ubila trojicu sinova, nevjestu i supruga. Sličnu sudbinu doživjela je i Serafina Lauš kojoj su likvidirana dva sina, a još jedan sin i muž kasnije su poginuli.

 

Kako su se vlade u RH odnosile prema hrvatskim uznicima u Haagu?

Nijedna vlada RH dosad, osim vlada na čelu s Oreškovićem i Plenkovićem, nije za njih učinila ništa. Čak su pojedinci iz Vlade Ivice Račana sudjelovali u montiranju monstruoznih optužnica protiv političkih i vojnih čelnika HR HB. Tako je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić svjedočio u korist Haškog tužiteljstva i predao mu dokumente s oznakom „Državna tajna“ i time izravno optužio državu na čijem je bio čelu za agresiju na BiH i ugrozio njezinu nacionalnu sigurnost i narušio joj međunarodni ugled.

 

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.