Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

Don Ante: "Zločin treba dokazati prije nego što ga se osudi"

Objavljeno 28.11.2017. 12:41

Molitva za šest haških optuženika, bivših čelnika Herceg-Bosne najavljena za večeras u Katedrali u Mostaru izazvala je oštre reakcije u javnosti.

Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji uSarajevu smatra da je organiziranje molitve za Prlića i druge izdaja vjere, piše Patria.

S druge strane, don Ante Brajko iz Mostarske katedrale ne vidi ništa loše u molitvenom skupu zakazan za utorak navečer. Ne radi se, kaže, o političkom već o vjerskom skupu. Molitva u katedrali se organizira svaku večer, pa tako će biti i u utorak, kada se će se moliti za Prlića i ostale.

''Mi ćemo se moliti da presuda bude pravedna. U prvom redu jer su to pripadnici našeg naroda. Reći ćemo: 'Neka Sud bude pravedan', a naravno, kada se molim, molit ću da ih Sud i oslobodi, iako naravno, mi ne određujemo što će se dogoditi'', kaže don Brajko u komentaru za agenciju Patria.

''Uvijek se treba moliti. Treba se moliti za one koji su grješnici, da se preobrate. Isus kaže da se treba moliti i za svoje neprijatelje'', dodaje.

Na pitanje kako gleda na žrtve, don Brajko kaže da je ''jasno da zločin osuđuje, i nikada ga nije pravdao, ali, dodaje, ''zločin ipak nekome treba dokazati prije nego ga se osudi''.

''Samo Bog ima pravedan sud, a ljudi mogu pogriješiti u presudama'', kaže don Brajko. ''Mi se molimo uvijek i za žrtve. Jer, kada se misa prikazuje uvijek kažemo: 'Sjeti se Gospodine svih koji su umrli'. Jer, Isus nije umro samo za kršćane, već za cijeli svijet, i to je temeljna postavka. Osim toga, svako ko čini zlo prema čovjeku on je neprijatelj'', zaključuje don Brajko.

Haški sud 29. studenog donijet će drugostupanjsku presudu u predmetu protiv bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih dužnosnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). 

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.