Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Rat i poraće: U Širokom Brijegu predstavljena tragična istina o stradanju Hrvata

Objavljeno 14.11.2017. 13:08

U Kinu “Borak” u Širokom Brijegu predstavljeno je dvoknjižje “Od Širokog do Bleiburga i nazad” i “Otkopana istina Širokog Brijega”. Predstavljanje ovih knjiga organiziralo je Povjerenstvo za grobišta Drugoga svjetskoga rata i poraća Široki Brijeg, Vicepostulatura postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” te Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg. 

Knjige su plod osmogodišnjega istraživačkoga rada na prikupljanju vjerodostojnih informacija o događajima s kraja Drugoga svjetskoga rata i poraća u Širokom Brijegu, utemeljena na autoriziranim iskazima svjedoka. Knjige su predstavili: mons. dr. Mile Bogović, biskup u miru, dr. sc. Mario Jareb, znanstveni savjetnik, povjesničar, fra Miljenko-Mića Stojić, vicepostulator, Pero Kožul, glavni urednik te autor Velimir Mabić. 

Nazočne je na početku programa predstavio gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević, koji se zahvalio svima nazočnima te je istaknuo da je ovaj događaj posebno bitan za mlade i za one koji tu istinu ne žele čuti. 

Mario Jareb istaknuo je da je jedna od karakteristika zbornika “Od Širokog do Bleiburga i nazad” Velimira Mabića zanimljiva činjenica da su svi kazivači zapravo “mali ljudi”. 

Velimir Mabić posvjedočio je da mu je za pisanje zbornika “Od Širokog do Bleiburga i nazad” trebalo mnogo vremena, ali da sada – kada je djelo ugledalo svjetlo dana – ne žali ni truda ni vremena. 

Knjigu “Otkopana istina Širokog Brijega: iz II. svjetskoga rata i poraća” pripremilo je Uredničko vijeće Povjerenstva za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća, a urednik joj je predsjednik navedenoga povjerenstva Pero Kožul. 

U ime Vicepostulature postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” nazočnima se obratio fra Miljenko Mića Stojić, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovom projektu mogao doprinijeti sukladno svojim mogućnostima. 

Mile Bogović, biskup u miru, rekao je da je naslov vrlo znakovit i da je na ovu istinu bilo bačeno jako puno blata te ju je doista trebalo “otkopati”. Posebno je pohvalio detalje u njezinoj obradi i metodičnost pristupa. 

Pero Kožul objasnio je da su ove dvije knjige razdvojene iz tehničkih razloga te da čine jednu cjelinu.

 

Prilog pripremio Mario Pinjuh.

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.