Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

NA DJELU LOGIKA PO KOJOJ SU SVI PRIPADNICI HVO-A UNAPRIJED OSUMNJIČENI

Objavljeno 02.11.2016. 15:17

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izjavio je u srijedu u Mostaru kako hrvatski predstavnici okupljeni u okviru Hrvatskog narodnog sabora podržavaju procesuiranje ratnih zločina ali su ogorčeni načinom i trenutkom uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a u Posavini.

Dodao je kako im se nameće utisak da je i ovdje na djelu logika takozvanog udruženog zločinačkog pothvata koji stavlja u poziciju osumnjičenih “sve pripadnike HVO-a, sve pripadnike HDZ-a”.

Naglasio je kako bi po istoj logici i analogiji bili osumnjičeni i svi pripadnici Vlade Srpske Republike BiH, a nakon toga Republike Srpske, koji su djelovali od 9. siječnja 1992. do prosinca 1995. godine, kao i svi pripadnici Vlade Republike BiH koji su djelovali od siječnja 1993. do prosinca 1994. godine.


Po riječima Mije Krešića, koji je na čelu Odjela za sigurnosno-obavještajna pitanja Glavnog vijeća HNS-a BiH, uhićenje se desilo temeljem rada Tužiteljstva BiH, a izvješće o počinjenom kaznenom djelu u ovom slučaju podneseno je 2011. godine od strane MUP-a RS-a.

Željko Raguž, predsjednik Hrvatskog dokumentacijskog centra BiH istaknuo je kako se protiv odgovornih za zločine nad Hrvatima istrage i ne vode budući da MUP RS-a istražuje zločine počinjene nad Srbima a MUP Federacije BiH zločine počinjene nad Bošnjacima. Hrvati u Bosni i Hercegovini, dodao je, nemaju istrumenata za istrage ratnih zločina počinjenih nad njima.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak, a Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

HNS O UHICENJIMA 10 PRIPADNIKA HVO-A


» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.