Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

PRED USTAVNIM SUDOM BIH ODRŽANA RASPRAVA NA ZAHTJEV BOŽE LJUBIĆA

Objavljeno 30.09.2016. 12:46

U četvrtak, 29. rujna su u Sarajevu na Ustavnon sudu Božo Ljubić i njegov stručni tim argumentirali zahtjev za izmjenom Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ljubić postojeći Izborni zakon smatra proturiječnim Ustavu BiH i međunarodnim dokumentima. Brojniji Bošnjaci su naime u dva izborna ciklusa do sada diskriminirali i majorizirali Hrvate negirajući im prava kao jednoga od tri konstitutivna naroda koji biraju vlastite predstavnike u vlasti. 

Ljubić je kao predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH podnio prije dvije godine zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Izbornog zakona ali i samog Ustava Federacije BiH kojim se propisuje raspodjela mandata izaslanika koji se biraju u Dom naroda, kao gornji nacionalno koncipirani dom koji bi trebao štititi Hrvate od mogućnosti nadglasavanja. 

Situacija se zakomplicirala kada je ustavnim promjenama i izmjenama izbornih propisa međunarodna zajednica omogućila da hrvatske izaslanike biraju Bošnjaci te da se iz svake županije bira najmanje po jedan Hrvat premda u nekim županijama Hrvata fiziči nema. To je zloupotrebljeno tijekom platformaške vlasti kada su Bošnjaci izabrali "podobne Hrvate" koji nisu imali potporu hrvatskog glasačkog tijela i s njima formirali vlast. 

U prilogu poslušajte što su pred Ustavnim sudom kazali Božo Ljubić te članovi njegova stručnog tima Bariša Čolak i Ivan Vukoja.

LJUBIC-COLAK-VUKOJA

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.