Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

OBILJEŽAVANJE 23. OBLJETNICE STRAVIČNOG ZLOČINA NAD HRVATIMA SELA UZDOL

Objavljeno 13.09.2016. 10:39

Uzdol je 14. rujna 1993. godine bio mjesto pokolja i stradanja lokalnog hrvatskog stanovništva. Postrojba Armije BiH okupirala je to hrvatsko mjesto u općini Prozor Rama. Ubijena je 41 osoba, od čega 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Civili su ubijani uglavnom iz blizine. Kuće su spaljene, a crkva i župni ured teško devastirani.


Najmlađe žrtve bili su Stjepan Zelić (10) i njegova sestra Marija (13) koji su ubijeni s majkom na kućnom pragu. Ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija ubijena osoba u Uzdolu imala je 87 godina. 

Program obilježavanja započet će u srijedu, 14. rujna 2016. u 10.30 sati paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja s imenima pobijenih. Svetu misu s početkom u 11.00 sati predvodit će Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH a nakon svete mise uslijedit će molitva u Memorijalnom centru za sve pobijene. Župnik u župi svetog Ivana Krstitelja Uzdol don Ivan Tomić za Radio Herceg Bosne govori o ovome stravičnom zločinu i programu obilježavanja godišnjice stradanja žitelja sela.


Razgovarala Monika Ćubela


DON IVAN TOMIĆ» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.