Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

23 GODINE OD MASAKRA U GRABOVICI

Objavljeno 08.09.2016. 08:05

U mjestu Gornja Grabovica u župi Drežnica, tridesetak kilometara sjeverno od Mostara, u petak, 9. rujna se obilježava 23 godine od pokolja pripadnika Armije BiH nad nedužna 33 civila hrvatske nacionalnosti. Pripadnici Prvog korpusa Armije RBiH, iz jedinice 9. brdske brigade, brutalno su pobili svakoga koga su zatekli u selu. Najmlađa žrtva ovog monstruoznog masakra bila je četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, a najstariji su bili Marko i Ivan Marić, koji su imali po 87 godina. Za 19 civila se još traga.

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika „Grabovica 93“ je u razgovoru za Radio Herceg Bosne govorio o programu obilježavanja ovoga tragičnog događaja, ali i o činjenici da odgovorni za ovaj zločin još uvijek nisu procesuirani. 

Prije svete mise zadušnice u petak, 9. rujna 2016. godine, u 11 sati će biti upriličeno polaganje vijenaca na spomen obilježju za sve pobijene iz sela Grabovica nakon čega će se u povorci Križnog puta svi nazočni zajedno uputiti prema mjesnom groblju. Svetu misu s početkom u 11 sati će predvoditi biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić. Radio Herceg Bosne izravno će prenositi misno slavlje. 

"I ove godine dostojno ćemo obilježiti obljetnicu genocida  - stradanja nedužnih katolika Hrvata Grabovice dana 9.9. 2016. godine u 11 sati. Program: polaganje cvijeća i svijeća kod spomenika u Grabovici, pobožnost puta križa od spomenika do groblja, zatim koncelebrirana sv. misa, koju će preslaviti  mons. Ilija Janjić, biskup kotorski.

Počeli smo uređivanje trajnih postaja puta križa.

Bili bismo zahvalni svakoj župi, udruzi, stranci ili organizaciji da umjesto vijenaca  daju svoj prilog za izgradnju ovih postaja.  Nadajući se da nećete zaboraviti ovo mjesto mučeništva našeg naroda, unaprijed zahvaljujemo na svakoj pomoći i razumijevanju rado vas očekujemo u Grabovici", stoji u dopisu članova obitelji pobijenih s don Ivanom Zovkom, upraviteljem župe Drežnica.

RAZGOVARALA MONIKA ĆUBELA

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.