Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

EU RAZUMIJE DA ŽUPANIJE TREBAJU BITI UKLJUČENE U MEHANIZAM KOORDINACIJE

Objavljeno 05.08.2016. 10:51

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare koja je u četvrtak, 4. kolovoza 2016., održana u Mostaru, kako očekuje da će se uvažiti zahtjev Hrvata kako bi se u mehanizam koordinacije europskih poslova kojega su u nedjelju usuglasili bošnjački i srpski čelnici uključile županije o čemu je razgovarao i sa šeficom vanjskih poslova EU-a Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom.
Uz posredovanje posebnog predstavnika Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, čelnici Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik u nedjelju su izgladili prijepore bošnjačke i srpske strane, no na sastanku nije bilo hrvatskih dužnosnika koji su prosvjedovali što su županije isključene iz dogovorenog dokumenta.
"U dvije točke potpuno se otišlo u krivom smjeru jer u njima mora stajati da su uključene i županije. Bez toga to neće ići. Komunikacija s gospođom Mogherini, Hahnom, Lajčakom i mnogim drugim jasno ukazuje da će se naše primjedbe morati ugraditi jer su osnova ustava BiH", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.
U međuvremenu je i čelnik Republike Srpske Milorad Dodik prihvatio da se usuglašeni dokument s Izetbegovićem korigira i uključe županije koje su Hrvatima važne jer ih na entitetskoj razini Federacije BiH i Republike Srpske predstavnici Bošnjaka i Srba mogu nadglasati.
"Mislim da gospodin Dodik apsolutno podržava naše stavove oko uključenosti županija u mehanizam koordinacije", rekao je Čović.  
Čović je izrazio optimizam da će unatoč “šlamperaja” domaćih političara Europska unija prihvatiti zahtjev BiH i zemlja postati kandidat za članstvo sljedeće godine.
"Siguran sam da ako se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara prihvati korigirani mehanizam koordinacije, da se u njega ugrade sve primjedbe, mi smo ispoštovali sve uvjete i imamo u devetom mjesecu pozitivan odgovor Europske unije nakon čega ćemo dobiti upitnik s dosta novih obveza", rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH.
Upitan oko stajališta Dodika da BiH treba reorganizirati, Čović je opetovao da se hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora zauzimaju za preustroj zemlje s četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila hrvatska. Pojasnio je da će europski put BiH suočiti i s ovim pitanjem s obzirom na njezinu iznimno kompliciranu proceduru.
"Mi BiH vidimo s četiri federalne jedinice, ali u svakom slučaju ovakav odnos u BiH s ovako složenom strukturom bojim se da neće preživjeti brojne ispite koje već imamo s Europskom unijom. Mislim da će nas put prema Europskoj uniji natjerati na to", dodao je hrvatski član državnog vrha.
On je izrazio i nezadovoljstvo odnosom hrvatskih i bošnjačkih stranaka u vlasti, HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije kazavši da aktualna većina ne postoji zbog stalnog nadglasavanja Hrvata.
"Analizirajte odluke Parlamenta Federacije i BiH. Dakle, većina ne postoji. Vrlo praktično ne postoji. To pokazuje našu neozbiljnost. Zato sam tražio sastanak s gospodinom Izetbegovićem kako bi stvari riješili", rekao je Čović.

DRAGAN ČOVIĆ 4. 8. 2016. uvod

DRAGAN ČOVIĆ 4. 8. 2016. pitanja novinara

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.