Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

MOSTARSKI SAJAM OPSTAJE UNATOČ TEŠKOJ GOSPODARSKOJ SITUACIJI

Objavljeno 01.04.2016. 12:06

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016, koji je nakon 19 godina uspješnog rada zauzeo vodeće mjesto među gospodarskim zbivanjima u čitavoj regiji, ove godine u razdoblju od 12. do 16. travnja u partnerstvu sa Republikom Turskom donosi niz zanimljivosti.

Na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru predstavit će se izlagači iz 24 zemlje.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak je na današnjoj konferenciji za novinare s ponosom kazala kako su sajamski prostori odavno popunjeni, što svjedoči da je mostarski sajam, unatoč teškoj gospodarskoj, socijalnoj i političkoj situaciji u zemlji, nastavio kontinuitet održavanja.

Za to je, između ostalog, zaslužna i ovogodišnja zemlja partner, Republika Turska, čiji su gospodarstvenici godinama prisutni na mostarskoj gospodarskoj izložbi.

„Turska je Zemlja partner. To nas veseli. Još prošle godine na Mostarskom sajmu razgovarali smo sa veleposlanstvom Republike Turske, sa njihovim Odjelom za gospodarstvo, i cijelu godinu smo intenzivno surađivali i, evo, početkom ove godine dobili smo pismeno da pristaju biti zemlja partner i to nam je veliki uspjeh. Uspjeh je zato što je Republika Turska u ekspanziji svoga gospodarstva, što ne samo da ulaže nego želi još da ulaže u BiH. Godine 2014. Turska je uložila u BiH oko 700 milijuna maraka i ona je podigla svoj rejting za 66 procenata u odnosu na 2013. godinu. Ne možemo reći da je u samom vrhu, na 12. je mjestu, ali možemo reći da su joj interesi svake godine sve veći i da ulaže u BiH“, kazala je Bošnjak.

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli je naglasila kako Republika Turska ima veliki interes za Hercegovinu i Mostar, što pokazuje kroz razne kulturno-zabavne i edukativne projekte koje podržava, te da interes sve više raste.

„Za turske biznismene ovo predstavlja vrata za Europsku uniju i druga područja Balkana. Želimo da turski biznismeni dođu ovdje i ulažu više. Iako je ovo trgovinski sajam bit će prilika turskim gospodarstvenicima da dođu, predstave se i uspostave komercijalne veze sa partnerima na ovogodišnjem sajmu. Također će to kreirati priliku za turske biznismene da se sastanu sa relevantnim vlastima kako bi dobili informaciju od njih o zakonodavstvu ove države što se tiče investiranja, o porezima i svim ostalim stvarima koje to prate i, svakako, to će im pomoći u njihovom daljnjem radu“, pojasnila je konzulica Selcan Sanli.

Na ovogodišnjem sajmu, na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora, predstavit će se izlagači iz 24 zemlje. Štand s turskim izlagačima prostirat će se na više od 500 metara četvornih. Uz Tursku, u najvećoj mjeri bit će zastupljeno bh. poduzetništvo (iz Federacije BiH i Republike Srpske) te izlagači iz zemalja okruženja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, kao i predstavnici tvrtki i službenih izaslanstava iz Kine, Italije, Mađarske i Njemačke.

Da se radi o veoma značajnom događaju svjedoči činjenica da se na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, u utorak 12. travnja, očekuje dolazak visokih izaslanstva iz partnerske zemlje Republike Turske, ali i cijele regije.

Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije - Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija. Mostarski sajam, u suradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganjima u BiH, izvozu i uvozu.

Također, u sklopu Sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima. Ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na mostarski sajam održat će se 21. ožujka u prostorima Sajma.

MOSTARSKI SAJAM 2016
» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.