Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] U Mostaru održana promotivno-ocjenjivačka izložba "Dani meda"

Objavljeno 06.12.2019. 16:05

Stanovnik Bosne i Hercegovine prosječno godišnje konzumira 300 grama meda što je daleko ispod prosjeka Europske unije u kojoj se prosječno konzumira između 2,5 i 2,7 kilograma meda po stanovniku.
Taj podatak iznio je ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Marko Ivanković na tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji "Dani meda Federacije BiH", koja je u petak održana u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru

Ove godine pristiglo je 116 uzoraka meda koji su prošli analize Laboratorija za zdravstvenu ispravnost namirnica Federalnog agromediteranskog zavoda.
"Nakon toga urađene su i fizikalno-kemijske i peludne analize, a zatim su formirane i dvije komisije za organoleptičku ocjenu medova i s nama su bili vrhunski ocjenjivači Asmir Duraković iz Gradačca i Stanko Čuljak iz Vinkovaca" - kazao je Ivanković.

Dodao je kako je jedan od ciljeva "Dana meda Federacije BiH" proizvođače meda pripremiti za tržište.
"Želimo im skrenuti pozornost da moraju voditi računa o svom proizvodu, jer proizvođač je uvijek odgovoran za kvalitetu svog proizvoda na tržištu i cilj nam je organizirati proizvođače da bi imali što više onih koji rade za tržište, naravno za bh. tržište, a zatim i za izvoz", naveo je Ivanković.
Istaknuo je kako je potrošnja meda u Bosni i Hercegovini poprilično mala i da tu postoji veliki prostor za napredak.
"Ona iznosi negdje oko 300 grama po stanovniku, a Europska unija bilježi od 2,5 do 2,7 kilograma što znači da moramo širiti kulturu potrošnje meda", poručio je Ivanković.

Na "Danima meda Federacije BiH" iznesen je i podatak da je prosječna cijena bh. meda koji ide u izvoz 14,62 marke, dok je cijena uvezenog meda u prosjeku 7,58 maraka po kilogramu, što upućuje na to da BiH proizvodi visokokvalitetan med prepoznat na međunarodnom tržištu, dok se na domaćem tržištu pčelari i dalje suočavaju s izazovima konkurentnosti.

Dopredsjednica Vlade Federacije BiH Jelka Milićević kazala je kako je Vlada FBiH opredijeljena učiniti puno više za razvoj poljoprivrede i pčelarstva.
"Sama činjenica da sam ispred Vlade FBiH na "Danima meda" govori da smo mi kao vlada opredijeljeni učiniti puno više za poljoprivredu. Proizvodnja meda dosad nije imala podršku. Pčelari su bili prepušteni sami sebi, a bez podrške i stvaranja povoljnog okruženja teško je uspjeti", kazala je Milićević.
Istaknula je, također, kako BiH još uvijek ima puno osnovnih problema u poljoprivredi.
"Nismo stvorili preduvjete da se osnovna i dopunska djelatnost u poljoprivredi razgraniče, a onog trenutka kada kažemo što je to osnovna djelatnost, nju treba poticati kroz kapitalne investicije. Rekla bih da je poljoprivreda kod nas još uvijek socijalna kategorija i moramo se puno potruditi da to promijenimo", poručila je Milićević.

Predsjednik Pčelarskog saveza Federacije BiH Sejo Deljo kazao je kako su klimatske promjene jedan od glavnih razloga loše godine za pčelare.
"Za razliku od Posavine i Hercegovine, pčelari iz središnje Bosne prošli su bolje zbog temperature, klime, nadmorske visine i slično. Tražili smo i pomoć od institucija vlasti jer na ovim područjima u zadnjih 40 godina nikad nije bilo lošije, no nismo je dobili. 

Iako je pčelarstvo rizična i neprofitabilna djelatnost, med ima budućnost i može postati brend i turistička mogućnost", kazao je Deljo.


U okviru "Dana meda Federacije BiH" održana su i predavanja o suzbijanju bolesti pčela, upravljanju kvalitetom meda i kontroli hidroksimetilfurfurala u medu.

Na priloženoj poveznici poslušajte izjave sudionika promotivno-ocjenjivačke izložbe "Dani meda".


Radio HB - Dani meda

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.