Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Hrvati povukli vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda Republike Srpske

Objavljeno 06.12.2019. 15:27

Klub Hrvata u Vijeću naroda RS, okupljen oko vijećnika Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, pokrenuo je mehanizam povrede vitalnog nacionalnog interesa zaustavivši stupanje na snagu zakona o uzurpaciji u tom entitetu čime bi bilo trajno oteto zemljište koje su vlasti između dva svjetska rata pa sve do 1955. oduzimale tamošnjim Hrvatima i Katoličkoj Crkvi.

Navodi se kako je Narodna skupština RS krajem prošlog tjedna donijela Zakon o uzurpiranju i dragovoljačkim kompetencijama kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta koje je u razdoblju od 1912. do 1918. najprije dodjeljivano srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj crkvi.


Na takvu odluku reagirao je hrvatski klub u Vijeću naroda Republike Srpske, koji ima funkciju gornjeg doma entitetskog parlamenta, te su uložili svojevrstan veto na stupanje na snagu takvog zakona. 

Hrvatski predstavnici traže da se najprije donese zakon o restituciji te se zemljište vrati stvarnim vlasnicima.
“Osporavamo cijeli zakon kako uzurpatori nekretnina ne bi došli u prigodu po drugi put legalno postati vlasnici zemlje koja je već jednom oteta. 

Prije restitucije ovaj zakon ne može stupiti na snagu jer zemlju treba vratiti stvarnim vlasnicima, a ne onima koji su je dobili nakon otimanja od 1912. do 1941. godine pa sve do 1955”, rekao je Ivo Mijić, predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Radio HB - Ivo Mijić

Riječ je o, kako kaže, “stotinama hektara plodnog i šumskog zemljišta koje je nekada bilo u rukama Hrvata i Katoličke crkve”. Samo na području Modriče, pojasnio je, Crkvi su otete plantaže na više desetaka hektara.
Mijić navodi kako bi ovim zakonom obiteljskim nasljednicima bilo onemogućeno pravo na to zemljište.
“Postavlja se pitanje kako će nasljednici onih kojima je oteta zemlja biti u mogućnosti doći do svoje imovine. Većina ne bi ni saznala za ovaj zakon, a s druge strane oni koji nemaju prebivalište i novu osobnu iskaznicu nemaju ni pravo podnijeti zahtjev za uknjižbu njihovih nasljednika”, rekao je.

Inicijativu o ulaganju vitalnog interesa na zakon pokrenuo je Mijić (HDZ BiH), a odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa donesena je nakon sastanka i konsultacija s dopredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Josipom Jerkovićem (HDZ BiH). Mijića su podržali i druga dva vijećnika te stranke Ivo Kamenjašević i Davor Čordaš, te vijećnici HDZ 1990 Đuro Ivanović i Ivo Bošnjak.


Gost u programu Radija Herceg-Bosne, urednice Julije Gubeljić bio je Davor Čordaš, vijećnik u Vijeću naroda RS iz Kluba hrvatskih zastupnika, a razgovor poslušajte na priloženoj poveznici.


Radio HB - Davor Čordaš

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.