Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Pojačati stručni kadar u Zavodu Pazarić i srodnim ustanovama

Objavljeno 04.12.2019. 16:01

Ravnatelj Zavoda za odgoj muške djece i mladeži Sarajevo Dževad Šuško izjavio je na sjednici Zastupičkog doma Federalnog parlamenta da odgovarajućim zakonom treba propisati kategorizaciju ustanova socijalne zaštite i štićenika koje one zbrinjavaju, kako se ne bi događalo da zajedno borave štićnici s kojima treba raditi prema drugačijim standardima.
Kao primjer loše kategorizacije, naveo je kako naziv ustanove na čijem je on čelu formalno sprječava smještaj maloljetne ženske mladeži koja ima problem sa zakonom, a da jedna od ustanova čiji naziv upućuje na zbrinjavanje ženske mladeži, zapravo zbrinjava "gerijatriju", kako je naveo.

Šuško je samo jedan od govornika koji su se obratili u uvodnom dijelu današnje tematske sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, posvećene stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladeži Pazarić i drugim srodnim ustanovama iz federalne nadležnosti.
Ombudsmen za ljudska prava Jasminka Džumhur, koja se također obratila u uvodnom dijelu, ukazala je na potrebu donošenja odgovarajućeg zakona u ovoj oblasti, zakona koji će biti početak svega što će urediti stanje - registraciju ovih ustanova, procjenu njihovih financijskih potreba, kategorizaciju, itd.


Azra Hadžić-Bećirspahić, zastupnica u Parlamentu Federacije BiH iz Saveza za bolju budućnost, zatražila je danas od ministra Veska Drljače (SBB) da podnese ostavku nakon šokantnih informacija iz Zavoda Pazarić.
Ona, među ostalime, optužuje prethodnog ravnatelja Jasmina Ćerimagića da je koristio resurse Zavoda za privatne svrhe.
"Uime Kluba SBB-a mogu da kažem da je Redžep Salić za nas heroj koji je prvi uzbunjivač koji je javno i iskreno iznio sav kriminal koji se događao i koji je naslijedio. Sve ovo dogodilo se za vrijeme ministra Veska Drljače. Vi ministre, iz moralnih, ljudskih i principijelnih razloga, danas trebate podnijeti ostavku jer ste vi odgovorni za ovo sve. Bili ste upoznati sa svim ovim kriminalom i nečasnim radnjama koje su se događale u Zavodu Pazarić", navela je .
Zatražila je od Sabine Ćudić da se izjasni tko je njoj dao te fotografije, tko ih je snimio i kad su nastale.
"Tako ćemo doći do počinitelja koji je vezivao djecu za krevete i radijatore. Sa sigurnošću mogu reći kako ta djeca nisu bila vezana za krevete i radijatore otkako je Redžep Salić na čelu Zavoda Pazarić", poručila je.


Na priloženoj poveznici poslušajte zasjedanje Zastupničkog doma federalnog parlamenta o Zavodu Pazarić i sličnim ustanovama na području FBiH.


Radio HB - Zastupnički dom Parlamenta FBiH

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.